Shutterstock

Diamanten laten grens van leven in de aarde zien

De koolstofkringloop waar het leven onderdeel van is, bestaat tot hooguit 660 km diepte.

Dankzij analyses van diamanten weten we voor het eerst hoe diep het leven zijn sporen nalaat in de aarde.

Al het leven op aarde is onderdeel van de koolstofkringloop. Planten en dieren worden opgebouwd uit koolstof en weer afgebroken tot koolstof, die zich afzet in de bodem.

De koolstof wordt meegetrokken de aarde in als tektonische platen onder elkaar schuiven, en keert via vulkaanuitbarstingen terug naar de oppervlakte.

Diepste diamanten zijn zeldzaamst

Hoe diep de koolstof komt, was onzeker. Onderzoekers van de universiteit van Alberta in Canada kwamen erachter door verschillende varianten van koolstof, zuurstof en stikstof in diamanten te analyseren.

Diamanten uit de binnenmantel (oranje) bestaan uit koolstof die niet de koolstofkringloop hebben doorlopen waar het leven onderdeel van is.

© Mark Garlick/SPL, Shutterstock & The Granger Coll./Ritzau Scanpix

De meeste diamanten worden in de buitenmantel gevormd, tot 250 kilometer diepte. Veel zeldzamer zijn diamanten uit diepere lagen, en de kostbaarste zijn de ‘superdiepe diamanten’, waarvan enkele in de buitenmantel zijn gevormd op ruim 660 kilometer diepte.

Uit analyses blijkt dat de elementen in die laatste diamanten niet in contact zijn geweest met het aardoppervlak. Dat betekent dat de koolstofkringloop waar al het leven onderdeel van is, tot hooguit 660 kilometer diepte komt.

Een van de beroemdste diamanten, de Hopediamant, is een superdiepe diamant, die in de binnenmantel is gevormd. Hij is van onschatbare waarde, maar zou zijn verzekerd voor 250 miljoen dollar.

© The Granger Coll./Ritzau Scanpix

De ontdekking geeft ons inzicht in de hoeveelheid koolstof die de aarde aankan en een beter begrip van de invloed van de kringloop op klimaatverandering.