Dankzij analyses van diamanten weten we voor het eerst hoe diep het leven zijn sporen nalaat in de aarde.
Al het leven op aarde is onderdeel van de koolstofkringloop. Planten en dieren worden opgebouwd uit koolstof en weer afgebroken tot koolstof, die zich afzet in de bodem.
De koolstof wordt meegetrokken de aarde in als tektonische platen onder elkaar schuiven, en keert via vulkaanuitbarstingen terug naar de oppervlakte.
Diepste diamanten zijn zeldzaamst
Hoe diep de koolstof komt, was onzeker. Onderzoekers van de universiteit van Alberta in Canada kwamen erachter door verschillende varianten van koolstof, zuurstof en stikstof in diamanten te analyseren.
De meeste diamanten worden in de buitenmantel gevormd, tot 250 kilometer diepte. Veel zeldzamer zijn diamanten uit diepere lagen, en de kostbaarste zijn de ‘superdiepe diamanten’, waarvan enkele in de buitenmantel zijn gevormd op ruim 660 kilometer diepte.
Uit analyses blijkt dat de elementen in die laatste diamanten niet in contact zijn geweest met het aardoppervlak. Dat betekent dat de koolstofkringloop waar al het leven onderdeel van is, tot hooguit 660 kilometer diepte komt.
De ontdekking geeft ons inzicht in de hoeveelheid koolstof die de aarde aankan en een beter begrip van de invloed van de kringloop op klimaatverandering.