Dave Stamboulis/Getty Images

De geologie pakt uit met 7 wonderen

Piramiden en tempels verbleken als onze planeet flink uitpakt en de tijd en ruimte krijgt om bonbonbergen, reuzenkristallen en gigantische lavaterrassen te creëren.

Kalk vormt witte badkuipen

Kalk, zuur en de tijd hebben kalkwitte badkuipen gevormd in Pamukkale in het zuidwesten van Turkije. Hier ontspringt het verzuurde water uit de rotsen. Als het CO2 uit het water verdampt, slaat de witte kalk neer in badkuipformaties.

Shutterstock

Satellietfoto leidt onderzoekers om de tuin

Wetenschappers dachten altijd dat het ‘Oog van Afrika’, Guelb Er Richat, in Mauritanië was ontstaan door een meteorietinslag, maar dit blijkt niet het geval. Geologen denken nu dat het Oog is veroorzaakt door magmadruk van onderaf, waarna de aardkorst ronde barsten is gaan vertonen.

Worldsat Int/Science photo library

Lava bouwt enorme trapformaties

40.000 zeshoekige stapstenen zijn ontstaan bij de Giant’s Causeway in Ierland doordat lava in een rivierbedding stroomde, afkoelde en stolde. Daarbij barstte het vulkanische gesteente basalt en ontstonden er holten tussen de zuilen.

De Agostini/Getty Images

Scherpe punten beschermen ongerepte natuur

Een plateau met diepe ravijnen en met metershoge kalkstenen messen siert Tsingy de Bemaraha in Madagaskar. Het gebied is ontstaan doordat grotten zijn ingestort en moessonregens van bovenaf paden in de kalksteen uitslijten.

Chien Lee/Minden Pictures

Heuvels bollen op in het landschap

Kegels van 30-120 meter hoog verrijzen abrupt in een vlak en groen landschap op het eiland Bohol in de Filippijnen. De heuvels zijn ontstaan uit een circa 40 miljoen jaar oud koraalrif dat onder tropische weersomstandigheden is opgetild, opgedroogd en geërodeerd.

Shutterstock

Wind sleet geel-rood zandsteen uit de rotsen

Zandsteen is duidelijk gelaagd in Antelope Canyon in de staat Arizona in de VS. 185 miljoen jaar geleden waaide het zand rond en creëerde het de formaties. De mate van roodheid varieert met het gehalte aan gehydrateerd hematiet, ook bekend als roest.

Dave Stamboulis/Getty Images

Stabiele omgeving creëerde reuzenkristallen

De grootste kristallen op aarde zijn meters dik en zo lang als vrachtwagens. De kristallen in de grot Cueva de los Cristales, 300 meter onder de grond in het noorden van Mexico, bestaan uit het mineraal seleniet, een doorschijnende vorm van calciumsulfaat – ofwel gips.

Javier Trueba/MSF/Science Photo library