Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Binnenste van de aarde blaast Atlantische Oceaan op

De Atlantische Oceaan wordt elk jaar vier centimeter breder, maar tot nog toe wist niemand waarom. Nu hebben geologen de verklaring gevonden – op een diepte van 660 kilometer.

Shutterstock

Een schip dat helemaal stil in het midden van de Atlantische Oceaan ligt, moet steeds verder varen om de kust te bereiken. Dat komt omdat de Atlantische Oceaan steeds breder wordt. Elk jaar groeit hij met 4 centimeter, maar tot nog toe wisten geologen niet waarom.

Nu is er echter meer bekend dankzij wetenschappers van de University of Southampton in Groot-Brittannië.

Met behulp van 39 seismografen op de zeebodem hebben geologen de oorsprong van de Mid-Atlantische Rug gevonden.

© University of Southampton

Wetenschappers plaatsten 39 seismografen op de zeebodem rondom de Mid-Atlantische Rug, de breuklijn tussen de tektonische platen van Noord- en Zuid-Amerika aan de ene kant, en de Afrikaanse en Euraziatische platen aan de andere kant.

Verklaring ging verrassend diep

Wetenschappers dachten al dat magmastromen vanuit de buitenste aardmantel tegen de aardkorst duwden en er zo voor zorgden dat de platen uiteen werden geduwd.

Seismografen brachten het materiaal in de mantel in kaart door kleine schokken van aardbevingen op andere plekken te meten.

Deze schokken planten zich dwars door de aarde voort en worden beïnvloed door de materialen die ze onderweg tegenkomen. Zo kunnen seismografen een soort dwarsdoorsnede van de aarde tekenen, waarop te zien is hoe het magma zich in de buiten- en binnenmantel beweegt.

© Peter Bull Art Studio & Ken Ikeda Madsen

Breukzone met diepe wortels

De Mid-Atlantische Rug, die de tektonische platen van Amerika en Eurazië van elkaar scheidt, is ontstaan door krachten uit het binnenste van de aarde.

  • Magma komt uit de diepte omhoog

    Magma in de binnenmantel komt vanaf een diepte van 660 kilometer naar boven en vermengt zich met het materiaal in de buitenmantel.

  • Aardkorst onder druk

    Door deze beweging komt de aardkorst onder druk te staan, met name op plekken waar de tektonische platen tegen elkaar liggen in de Atlantische Oceaan.

  • Platen uit elkaar geduwd

    Het magma wordt in de breukzone naar buiten gedrukt en vormt een nieuwe korst, terwijl de tektonische platen opzij worden geduwd.

Tot verbazing van de onderzoekers bleek uit hun metingen dat het materiaal al op een diepte van 660 kilometer richting de buitenmantel en de aardkorst bewoog.

Dit is de eerste keer dat geologen een direct verband zien tussen materiaal op zo'n grote diepte en de beweging van de continentale platen.

De breukzone die de Mid-Atlantische Rug vormt, loopt dwars door IJsland, waar hij duidelijk zichtbaar is.

© Shutterstock

Deze nieuwe ontdekking is belangrijk voor onze kennis over platentektoniek, maar ook om bijvoorbeeld vulkaanuitbarstingen en aardbevingen, die het gevolg zijn van tektonische verschuivingen, te voorspellen.

Lees ook:

Zomer in Narsaq, Groenland
Bodem

Groenlandse bodem zit vol radioactiviteit

5 minuten
Bodem

Diamanten laten zien hoe diep het leven in de aarde komt

3 minuten
Tropic red dirt
Bodem

Waarom is de aarde rood in de tropen?

1 minuut

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg