Speciale verstopplek
De kleine glasachtige diertjes verstoppen namelijk 89% van hun rode bloedlichaampjes in hun lever, zodat ze gemiddeld 34 tot 61 procent doorzichtiger worden als ze slapen.
Dat ontdekten de onderzoekers met een speciale fototechniek die met behulp van lasers de rode bloedlichaampjes door de aders van de kikker kan volgen. Als de moleculen het laserlicht absorberen, komen er geluidsgolven vrij die de onderzoekers gebruiken om het lichaam in kaart te brengen – fotoakoestische beeldvorming.
De lever, die in een speciaal zakje zit waarmee de kikker nog transparanter wordt, wordt 40 procent groter om plaats te maken voor de vele extra cellen. Als de kikkers vervolgens gestrest raken of wakker worden, verspreiden alle rode bloedcellen zich weer over de rest van het lichaam.
Zou dodelijk moeten zijn
De onderzoekers waren verbaasd door het gegeven dat de kikkers dit gewoon overleven. De meeste gewervelde dieren krijgen namelijk bloedproppen als alle rode bloedcellen op een plek zijn.
Bloedproppen kunnen voor mensen levensbedreigend zijn, en daarom denken de onderzoekers dat de geneeskunde uitkomst kan bieden om te verklaren hoe de kikkers het leeuwendeel van hun rode bloedcellen verzamelen en weer vrijgeven in hetzelfde kleine orgaan. Dat geheim kennen we namelijk nog niet.