Waardoor zijn sommige bergtoppen vlak?

Niet alle bergen hebben een puntige top. Mount Roraima is een zogeheten tafelberg met een geheel vlakke top, die ooit de bodem vormde.

De vlakke top van Mount Roraima

Mount Roraima heeft een vlakke top doordat een stuk land hier 180 miljoen jaar geleden omhoog kwam door geologische krachten.

© GETTY IMAGES / Robert Harding

Mount Roraima in Venezuela is het beroemdste voorbeeld van een tafelberg: een berg met een platte top en verticale flanken.

In de lokale taal wordt dit type berg ‘tepui’ genoemd, het huis van de goden, waarvan Mount Roraima lang niet het enige is.

Deze en de andere tafelbergen in de omstreken zijn erosieresten, wat wil zeggen dat ze boven het landschap verrijzen doordat het materiaal eromheen is weggeërodeerd

400 meter loodrecht omlaag aan alle kanten

De Roraima is de grootste in zijn soort in Zuid-Amerika met een top van 31 km2 en aan alle kanten verticale flanken van 400 meter.

De bergtop verrijst 2800 meter boven zeeniveau.

© Shutterstock

De top is zo vlak doordat hij bestaat uit een stuk land dat omhoogkwam toen Zuid-Amerika 180 miljoen jaar geleden van het Afrikaanse continent afbrak.

De berg is een enorme toeristische trekpleister. Je komt bijna niet tegen de steile wanden op, maar je kunt ook naar de top via een natuurlijk glooiend pad.