De vlakke top van Mount Roraima

Mount Roraima heeft een vlakke top doordat een stuk land hier 180 miljoen jaar geleden omhoog kwam door geologische krachten.

© GETTY IMAGES / Robert Harding

Waardoor zijn sommige bergtoppen vlak?

Niet alle bergen hebben een puntige top. Mount Roraima is een zogeheten tafelberg met een geheel vlakke top, die ooit de bodem vormde.

3 december 2017

Mount Roraima in Venezuela is het beroemdste voorbeeld van een tafelberg: een berg met een platte top en verticale flanken.

In de lokale taal wordt dit type berg ‘tepui’ genoemd, het huis van de goden, waarvan Mount Roraima lang niet het enige is.

Deze en de andere tafelbergen in de omstreken zijn erosieresten, wat wil zeggen dat ze boven het landschap verrijzen doordat het materiaal eromheen is weggeërodeerd

400 meter loodrecht omlaag aan alle kanten 

De Roraima is de grootste in zijn soort in Zuid-Amerika met een top van 31 km2 en aan alle kanten verticale flanken van 400 meter.

De bergtop verrijst 2800 meter boven zeeniveau.


© Shutterstock

De top is zo vlak doordat hij bestaat uit een stuk land dat omhoogkwam toen Zuid-Amerika 180 miljoen jaar geleden van het Afrikaanse continent afbrak.

LEER MEER OVER HET HEVIGE NATUURGEWELD met een abonnement op Wetenschap in Beeld

De berg is een enorme toeristische trekpleister. Je komt bijna niet tegen de steile wanden op, maar je kunt ook naar de top via een natuurlijk glooiend pad.

Berg ontstond door breuk continenten

  • De berg bestaat uit 1,8 miljard jaar oud zandsteen dat door aardkrachten omhoog kwam toen Afrika en Zuid-Amerika 180 miljoen jaar terug opbraken.
  • De vlakke top is een rest van het oude landschap, dat bewaard is gebleven doordat zandsteen veel harder is dan het materiaal eromheen.
  • Het laagland rond Mount Roraima bestaat uit zachter zandsteen, dat geërodeerd is door de veelvoorkomende hevige regenbuien.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: