Shutterstock

Bedreigde dieren vechten zich terug

Ze stonden aan de rand van de afgrond en waren bijna uitgeroeid. Maar dankzij hulp van de mens en puur geluk heeft een aantal dieren zich een weg terug gevochten.

Hert gaat terug naar China. Pater-Davidshert herpakte zich in Groot-Brittannië.

In 1905 werd het laatste Chinese Pater-Davidshert afgeschoten. Gelukkig had de graaf van het Britse Bedford er een stel geïmporteerd. In 1985 werden 18 herten teruggebracht naar China, waar er nu weer 700 in het wild leven.

Staffan Widstrand

Japanners roeiden nationale vogel uit. Zeven vogels doken op in China.

Al is de kuifibis de nationale vogel van Japan, in 2003 stierf de laatste in het wild. In China waren er echter zeven aangetroffen, en nu worden de vogels kunstmatig uitgebroed. Daardoor kunnen er elk jaar 100 ibissen worden heruitgezet in Japan.

Staffan Widstrand

Kolenstop redt poolvos. 1999 waren er maar vier worpen jongen.

De poolvos leeft voornamelijk van lemmingen. Maar het lemmingbestand daalde fors door zure regen, veroorzaakt door zwavel uit steenkoolcentrales. Door centrales in onder meer Groot-Brittannië te sluiten, is de poolvos van uitroeiing gered.

Mireille de la Lez/Wild Wonders of Europe

Bizon gedijt in Polen. Voor het eerst in 250 jaar leven bizons in Europa in het wild.

Er waren nog maar 13 Europese bizons over. In 1952 werd het dier heruitgezet in het Woud van Białowieża in Polen, en onder meer door de warme winters van de laatste decennia doen de 900 kilo zware dieren het goed: er zijn inmiddels 4000 bizons.

Stefano Unterthiner/Wild Wonders of Europe

Gans doorstaat invasie. Ratten overspoelden Hawaï.

De néne is ’s werelds zeldzaamste gans. Door de komst van varkens, katten, honden en ratten naar Hawaï waren er in 1952 nog maar 30 over. Ze werden gevangen en in gevangenschap gefokt, en nu zijn er weer 2500 ganzen op de eilanden.

Staffan Widstrand

Muskusos keert terug naar Zweden. Langzame dieren waren makkelijke prooi.

Op de hele noordpool kwamen muskusossen voor, maar door de jacht bleven ze alleen in het noorden van Groenland en op enkele Canadese eilanden bestaan. Nu worden ze heruitgezet, maar omdat ze al eeuwen niet meer in de natuur voorkomen, worden ze in Zweden beschouwd als een invasieve soort.

Vincent Munier/Wild Wonders of Europe

Jonge arenden werden geroosterd. Konijnengebrek leidde tot hongersnood.

In de jaren 1980 is 80 procent van alle jonge keizerarenden omgekomen door hoogspanningskabels. De konijnenpopulatie liep bovendien terug, waardoor de vogelsoort op sterven na dood was. Inmiddels gaan de kabels ondergronds en stijgt het bestand met 7 procent per jaar.

Staffan Widstrand

Wild paard geeft steppe vorm. Przewalskipaard herschept ‘Serengeti van Europa’.

Er waren nog maar zes przewalskipaarden over, maar nu heeft het dier een belangrijke taak. Samen met ossen en edelherten moet het paard het ‘Serengeti van Europa’ gestalte geven: grote steppegebieden waar duizenden wilde soorten terecht kunnen.

Milan Radisics/Wild Wonders of Europe

Spiesbok was opgejaagd wild. De Arabische bok wist zijn status te verbeteren.

In de jaren 1970 werd de Arabische spiesbok in de natuur uitgeroeid, vooral door bejaging. Dankzij een geslaagd fokprogramma werd de bok echter als eerste soort ooit overgeplaatst van de categorie ‘uitgeroeid in de natuur’ naar ‘bedreigd’.

Staffan Widstrand