Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Is Ayers Rock een grote steen?

Ik dacht altijd dat Ayers Rock een steen was, maar nu hoorde ik dat het een deel is van een geologische laag. Klopt dat?

Shutterstock

Ayers Rock, of Uluru, zoals hij vandaag de dag heet, heeft een complexe geologische geschiedenis. Vroeger werd Uluru wel als de grootste vrijstaande steen ter wereld beschouwd, maar hij blijkt in de aarde te zijn verankerd tot zes kilometer diepte.

Circa 550 miljoen jaar terug lag er een bergketen van graniet, Petermann Ranges, ten westen van Uluru. Dit gebergte sleet langzaam af, en het water voerde grote hoeveelheden sediment, vooral zand, naar het oosten. De sedimentlaag was ten slotte vele kilometers dik. Zo’n 500 miljoen jaar geleden werd het gebied overstroomd door de zee. Mariene afzettingen persten het zand van de Petermann Ranges samen tot een soort zandsteen die arcose wordt genoemd.

De zee verdween echter weer, en sterke geologische krachten plooiden en kantelden tegelijk het zandsteen, dus de geologische laag die nu Uluru vormt, kwam op z’n kant te staan. Wind en weer erodeerden laag na laag weg. Naarmate het zandsteen dat later Uluru zou vormen, echter massiever werd, sleet het minder snel weg en vormde het een eilandberg.

Nu verrijst Uluru 348 meter boven het zand in de Simpsonwoestijn. Van bovenaf gezien is de oorspronkelijke 550 miljoen jaar oude geologische gelaagdheid goed zichtbaar, vooral ook doordat de regen er diepe geulen in heeft uitgesleten.

Lees ook:

Dinosaurus

T. rex beet als een krokodil

3 minuten
Ziektes

Afblijven! Daarom zit je aan je gezicht – en zo stop je ermee

4 minuten
Evolutie

Onze geschiedenis moet herschreven worden: misschien hebben we een nieuwe voorouder

7 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg