Natuur

Bij het woord natuur wordt vaak gedacht aan een geografische omgeving. Voor veel mensen is natuur een begrip voor alles dat zich om ons heen bevindt dat niet door mensen gemaakt is. Bos, zee, aarde, zand, lucht, dieren, planten en bloemen, bijvoorbeeld.
Maar natuur is ook de verwijzing naar de oorsprong van iets – hoe iets ooit is geweest. En het begrip kan ook duiden op iets dat kenmerkend is voor een persoon, een bevolkingsgroep of materiële dingen. Denk bijvoorbeeld aan de natuurlijke manier van spelen van kinderen, of de drang van honden om te rennen. Lees hier meer over de natuur en steek iets op over seizoenen, het broeikaseffect, parasieten of de zeven zeeën.

druppels lotusbloem blad

De natuur zit vol contrasten

Het begrip natuur staat vaak in contrast met iets anders. We zeggen bijvoorbeeld dat de natuur begint waar de systematische bewerking van land ophoudt. Bergen, moerassen, steppen, stranden en bossen zijn voorbeelden van de wilde, ongerepte natuur. De natuur symboliseert tegelijkertijd ook alles wat groen, organisch, levend en niet-technologisch is, in tegenstelling tot de overvloed aan technologie in onze moderne samenleving.

De natuur is meetbaar en weegbaar

De natuur is gevormd door een aantal natuurwetten die door de natuurwetenschap beschreven worden. Die is objectief en omvat alles van verre planeten tot de kleinste deeltjes. De natuur is meetbaar en weegbaar, en daarom staat hij in contrast met gebieden waar subjectiviteit en culturele normen een rol spelen.

Partikler kolliderer

© Shutterstock
Bladzijde 1 / 34