Shutterstock

Zo makkelijk kun je je partner met onveilige hechting helpen

Een relatie hebben met iemand met onveilige gehechtheid kan moeilijk zijn, maar onderzoek toont aan dat een beetje moeite wonderen kan doen.

Sommige mensen zijn onveilig gehecht aan hun romantische partner, zoals dat heet. Omdat ze niet zeker weten of ze echt geliefd zijn,
kunnen ze zich afwijzend opstellen en juist afstand creëren. Ongeveer 15 procent van de mensen heeft hier last van – en vaak zijn dat vrouwen.

Voor de ander kan het verleidelijk zijn om de relatie te beëindigen, met het argument dat zij niet het probleem zijn. Maar dit is in veel gevallen niet de beste of enige optie.

In plaats van de handdoek in de ring te gooien, is het bijvoorbeeld veel zinvoller om te kijken naar een studie die laat zien dat het middels kleine, zinvolle acties heel goed mogelijk is om de persoon met de onveilige hechtingsstijl te helpen.

Een weekendje weg kan wonderen doen

Gul Gunaydin, psycholoog aan de Sabanci Universiteit in Istanbul, Turkije, die het onderzoek leidde, legt uit hoe makkelijk het kan zijn om je partner zich veiliger te laten voelen in de relatie.

‘Een essentiële factor die kan bijdragen aan een gelukkige relatie is het samen meemaken van positieve ervaringen,’ legt Gul Gunaydin uit.

Een positieve romantische ervaring kan van alles zijn, van samen een lang luxe weekendje weg tot hand in hand een wandeling maken. Iets basaals als met je partner uitwisselen hoe jullie dag was, kan ook onveilige gehechtheid verminderen.

Het belangrijkste is dat beide partners mentaal aanwezig zijn en zich gezien, gehoord en geliefd voelen. Meer is er niet nodig om iets een positieve romantische ervaring te noemen.

Stellen hielden een dagboek bij

Als onderdeel van haar onderzoek vroeg Gul Gunaydin stellen die net samen waren en pasgetrouwde stellen om gedurende 21 dagen een dagboek bij te houden. Elke dag moesten ze positieve ervaringen én eventueel afwijzend gedrag opschrijven.

Het onderzoek bracht verschillende interessante bevindingen aan het licht. Bij de deelnemers met de meeste positieve romantische ervaringen was er minder neiging tot afwijzend en kil gedrag.

En de positieve romantische ervaringen werden niet nauw geassocieerd met romantische angst of angst om in de steek gelaten te worden door de ander.

Belangrijk om niet ‘vast’ te zitten

‘Een belangrijke observatie uit het onderzoek is dat acties die de partner en relatie bevestigen – bijvoorbeeld het uiten van dankbaarheid voor de gedeelde ervaring of het uiten van opwinding over de toekomst – geassocieerd werden met minder vermijdend of kil gedrag,’ legt Gul Gunaydin uit.

Ze benadrukt dat het belangrijk is dat mensen met een onveilige gehechtheid zich niet opgesloten voelen in dit patroon, omdat dingen kunnen veranderen, afhankelijk van verschillende factoren.

‘Als iemand met onveilige hechting bijvoorbeeld in een nieuwe relatie terechtkomt waarin veel positieve ervaringen voorkomen, zal die zich geleidelijk aan steeds veiliger voelen,’ aldus Gul Gunaydin.