Zijn slimme kinderen impopulair op school?

Mijn zoon heeft een hoog IQ vergeleken met zijn klasgenoten. Kan dit invloed hebben op zijn sociale leven?

© Shutterstock

Hoe kinderen en jongeren het doen op school, hangt tot op zekere hoogte af van hun intelligentie. Niet alleen om academische, maar ook om sociale redenen.

Mensen met een hoog IQ zijn vaak populairder. Dat komt doordat intelligentie onder meer in verband wordt gebracht met socialer gedrag, betere samenwerking en meer empathie en verantwoordelijkheid. Maar kinderen en jongeren met een hoog IQ kunnen ook worden weggezet als nerd of studiebol.

Om meer te weten te komen over de invloed van het IQ op de populariteit van jongeren, onderzocht een Pools onderzoeksteam 113 tieners uit zeven middelbareschoolklassen.

Aan het begin van het schooljaar deden de proefpersonen een IQ-test, waarna hun gevraagd werd welke klasgenoten ze het leukst vonden. Ze konden er zo veel kiezen als ze wilden. Na drie en na twaalf maanden werd de test herhaald.

Even slimme kinderen zoeken elkaar op

Het bleek dat jongeren met een hoog IQ over het algemeen populair waren bij hun klasgenoten. Omgekeerd vonden de slimme tieners in eerste instantie minder klasgenoten aardig dan gemiddeld. Ze brachten liever tijd door met mensen van hetzelfde intelligentieniveau als zijzelf.

De voorkeur voor leerlingen met een vergelijkbaar IQ nam in de loop van het schooljaar af, naarmate andere factoren belangrijker werden – zoals gedeelde interesses en karaktertrekken.