Zijn natte kleren in de winterkou beter dan niets?

Als je buiten in de kou bent en doorweekt raakt, kun je dan het beste je kleren aanhouden of uittrekken?

© Shutterstock

Kleding werkt als warmte-isolatie doordat kleine luchtzakjes in de textielvezels de lichaamswarmte vasthouden die anders in de lucht om ons heen zou verdwijnen.

Als kleren nat worden, komt er water in die luchtzakjes, en water heeft een hogere zogeheten warmtecapaciteit. Water geleidt warmte 25 keer sneller weg van het lichaam dan lucht, en daarom voelen natte kleren kouder aan dan droge kleren.

Er zijn echter verschillende soorten textiel, dus het maakt veel uit welke kleding je draagt.

De juiste kleren houden je warm

Wol bestaat uit gekrulde en deels waterafstotende vezels. Als wol nat wordt, blijven sommige luchtzakjes in de gekrulde vezels intact, en daarom kan wol het lichaam beter warm houden dan andere soorten textiel.

Daarnaast komt er door deze waterafstotende eigenschap minder water direct met de huid in contact. Dus hoewel natte wol slechter is dan droge wol, is het nog steeds beter dan een naakt lichaam.

Voor katoen geldt dat echter niet.

Katoen absorbeert water, waardoor de vezels samenklitten en de luchtzakjes verdwijnen. Nat katoen plakt aan de huid, en omdat het water in de katoenvezels lichaamswarmte sneller absorbeert dan koude lucht, verlies je warmte. Daarom kun je in de winterkou beter naakt zijn dan katoenen kleding dragen.