Zeemonster was eerste stap op weg naar de mens

Een bizar fossiel biedt een zeer gedetailleerde blik op het begin van 540 miljoen jaar evolutie op weg naar de mens. Volg deze ongelooflijke ontwikkeling en bewandel de weg van dit zeemonster naar jouzelf.

Zeemonster

Microscopisch monster is onze voorvader

© Jian Han & Shutterstock

Een minuscuul monster wurmt zich door de zandkorrels heen. Met zijn grote bek vol huidplooien vreet hij alles op wat hij te pakken kan krijgen. De resten komen er via een stompe stekel aan de zijkant van het lichaam weer uit.

Het fossiel van het vreemde dier, dat maar 1 millimeter groot is, werd onlangs gevonden door een internationaal onderzoeksteam.

Het dier is Saccorhytus genoemd, gerimpelde zak, en de ontdekking werpt eindelijk licht op de oudste takken van onze stamboom.

Monster leek op ons

We weten door genetisch onderzoek al lang dat de mens en alle andere gewervelde dieren verwant zijn aan de stekelhuidigen, waaronder zeesterren, -egels en -komkommers

Maar de paleontologen hadden nog geen fossiele resten van de voorouder van mens en zeekomkommer gezien.

Saccorhytus vult die belangrijke lege plek in de stamboom, en het diertje helpt de wetenschappers tegelijkertijd begrijpen hoe het fundament voor het menselijk lichaam ooit werd gelegd.

Net als wij was Saccorhytus symmetrisch rond zijn as. Onder zijn dunne, soepele huid gingen mogelijk spieren en een primitief zenuwstelsel schuil, waardoor het dier kon tijgeren over de bodem van een ondiepe zee in het huidige China.

Leer je voorouders kennen

Ga op ontdekking in de klikbare evolutiegeschiedenis en kom erachter hoe Saccorhytus en zijn nakomelingen uiteindelijk de kenmerken ontwikkelden die ons tot mens maken.