Word je ziek als je slaapt met een ventilator aan?

Het is momenteel erg warm in mijn slaapkamer, waardoor ik moeilijk in slaap val. Zijn er gezondheidsrisico’s verbonden aan het slapen met een ventilator aan?

© Shutterstock

Warme nachten zijn niet om uit te houden, dus voor een betere nachtrust slapen veel mensen met ventilatoren of airco aan.

De luchtcirculatie met zijn verfrissende bries nodigt uit tot een betere en diepere slaap. Maar al is het blazen van een ventilator niet slecht voor je gezondheid, je kunt er wel verkouden van worden.

Door de luchtstroom kunnen de slijmvliezen in je mond en luchtwegen uitdrogen, waardoor je wakker kunt worden met een droge of zere keel.

De circulatie kan ook stof in de lucht doen opdwarrelen, dat in de luchtwegen terecht kan komen, wat vooral voor allergiepatiënten problematisch kan zijn.

Airconditioning maakt spieren stijf

Van dit alles heb je minder last als je de ventilator een eindje van je bed zet, zodat hij niet rechtstreeks op je lichaam blaast. En als je regelmatig stofzuigt en lucht, verminder je de hoeveelheid stof die circuleert als de ventilator draait.

Daarnaast kunnen dagelijkse neusspoelingen met een zoutoplossing helpen om uitdroging en verstopping van de luchtwegen te voorkomen.

Airconditioning laat de lucht niet alleen circuleren, maar ook afkoelen. Dit verhoogt het risico dat spieren ’s nachts samentrekken, waardoor je stijf wakker wordt.

Daarom is het niet aan te raden om de temperatuur lager dan 20 °C in te stellen.