Wetenschappers willen lsd als medicijn gebruiken

De beruchte stof kan je wellicht behoeden voor depressie en luiheid, als je het maar in heel kleine doses inneemt.

LSD

Een nieuwe proef moet uitwijzen of lsd als medicijn kan dienen als patiënten het in zeer kleine doses krijgen.

© Shutterstock

Angst, paniek en psychosen zijn maar enkele van de bijwerkingen waar lsd berucht om is. Maar nu wil een internationaal wetenschapsteam bewijzen dat zeer kleine doses van de stof het omgekeerde effect kunnen hebben en deze psychische aandoeningen juist genezen.

Kleine doses kunnen medicijn worden

De afgelopen jaren is er een nieuw soort druggebruiker ontstaan. Zo experimenteren mensen in het tech-mekka Silicon Valley met zeer kleine hoeveelheden lsd. Volgens hen krijgen ze daar energie van, maakt lsd ze creatief en is het goed voor hun humeur.

Anderen vertellen dat psychische problemen als angst en depressie afnemen met een zogenoemde microdosering van lsd.

Maar het wetenschappelijke bewijs blijft achter. Daarom wil een internationaal team van deskundigen op het gebied van onder meer geestesziekten ’s werelds eerste wetenschappelijke onderzoek uitvoeren naar de vraag of microdoses van lsd een positief effect kunnen hebben.

Ze willen proefpersonen 10, 20 of 50 microgram lsd toedienen en met behulp van hersenscans in kaart brengen hoe hun cognitie (denkvermogen) verandert.

Kortsluiting in de hersensignalen

Lsd is een zogeheten hallucinogene stof die de signaalstoffen van de hersenen beïnvloedt. De drug geeft een psychoseachtige toestand met vertekende zintuiglijke indrukken, gevoelens en hallucinaties.

De stof kan echter ook paniek- en angstaanvallen veroorzaken of gebruikers doen geloven dat ze kunnen vliegen. In de jaren 1950, 1960 en 1970 experimenteerden artsen met lsd als middel tegen geestesziekten, wat tot zelfmoorden en psychosen leidde.