Wetenschappers waarschuwen: Alcohol kan gezichtsvorm van kind veranderen

Onderzoekers leggen een link tussen de gezichtsvorm van kinderen en de alcoholconsumptie van moeders vóór en tijdens de zwangerschap – en er is niet veel nodig om schade aan te richten, zeggen ze.

Alcohol tijdens de zwangerschap kan schadelijk zijn voor het kind

Als je zwanger bent, moet je niet te veel drinken, want dat kan schadelijk zijn voor de baby. Dat geldt ook in de maanden voorafgaand aan de zwangerschap.

© Shutterstock

Iedereen weet eigenlijk wel dat zwangerschap en alcohol niet goed samengaan. Verschillende studies hebben aangetoond dat de hersenen van de foetus beschadigd kunnen raken.

Maar wat misschien minder bekend is, is dat zelfs matige alcoholconsumptie – minder dan een klein glas wijn of bier per dag – tijdens de zwangerschap of in de maanden daarvoor schadelijk kan zijn voor de baby.

Dat blijkt uit een onderzoek van Nederlandse wetenschappers. En dat is nog niet alles.

Uit de studie blijkt ook dat het gezicht van de baby fysiek kan veranderen als gevolg van een matige alcoholconsumptie.

Gezicht is spiegel van de gezondheid

De resultaten wijzen erop dat de gezichtsvorm van kinderen een indicator kan zijn van hun gezondheid, maar ook van hun vermogen om zich te ontwikkelen zoals normaal is voor hun leeftijd.

‘Ik noem het gezicht een spiegel van de gezondheid, omdat het de algemene gezondheidstoestand van het kind weerspiegelt,’ zegt hoogleraar biologie aan het Erasmus MC in Rotterdam, Gennady Roshchupkin, tegen EurekAlert. Hij voegt eraan toe:

‘Het blootstellen van een foetus aan alcohol kan een grote invloed hebben op de latere ontwikkeling, en als de moeder regelmatig drinkt, kan dat resulteren in FASD (foetal alcohol spectrum disorder), wat op latere leeftijd te zien is aan het gezicht.’

Wipneus en omgekeerde oogleden

Om het verband te vinden tussen de alcoholconsumptie van vrouwen enkele maanden voor en tijdens de zwangerschap en de veranderingen in het gezicht van de baby, gebruikten onderzoekers kunstmatige intelligentie.

Veranderingen van gezichtsvorm

De foto’s tonen de vorm van het gezicht van kinderen van wie de moeder respectievelijk dronk vóór de zwangerschap (foto 1), in de eerste drie maanden van de zwangerschap (2a) en gedurende de hele zwangerschap (2b). Rood geeft de veranderingen in millimeters aan waar het gezicht invalt, terwijl blauw aangeeft waar het gezicht groeit.

© Human Reproduction Journal

Ze scanden duizenden Nederlandse kinderen van 9 en 13 jaar uit het grootschalige kinderonderzoek Generation R.

‘Hoe meer alcohol de moeders dronken vóór de bevalling, hoe duidelijker de veranderingen in het gezicht van de 9-jarigen,’ zegt onderzoeker Xianjing Liu, en hij vervolgt:

‘Het ging vooral om wipneuzen, korte neuzen, wijkende kinnen en gekeerde oogleden.’

Uit het onderzoek bleek dat zwangere vrouwen niet meer dan 12 gram alcohol per week zouden moeten drinken om er zeker van te zijn dat ze de gezichtsvorm van de baby niet beïnvloeden.

Bij 13-jarigen is het verband niet zo duidelijk, maar dat betekent niet dat prenatale blootstelling aan alcohol de gezondheid niet heeft beïnvloed, zeggen de onderzoekers.