Shutterstock
knuffel, studie, goed

Wetenschappers vinden de formule van de perfecte knuffel

Uit onderzoek blijkt dat met name één ding essentieel is.

Een goede knuffel duurt 5 à 10 seconden, en kruislings knuffelen is het fijnst. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

De afgelopen jaren hebben de meeste mensen minder kunnen knuffelen dan anders, en misschien voel je je een beetje onwennig als je een dierbare moet omhelzen.

Gelukkig zijn onderzoekers van de University of London wetenschappelijk te werk gegaan om het geheim te achterhalen van de knuffel waar beide partijen optimaal van genieten.

Het onderzoek is gebaseerd op twee experimenten, met dezelfde uitkomst: het is vooral belangrijk dat een knuffel lang genoeg duurt.

Het ene experiment vond plaats in een laboratorium. 48 vrouwen tussen de 18 en 43 werd gevraagd een van de vrouwelijke onderzoekers te omhelzen.

Alle vrijwilligers waren geblinddoekt, en de armpositie van de knuffels verschilde: bij de kruislingse knuffel ging de ene arm over de schouder van de partner en de andere eronderdoor, en bij de nek-middelknuffel legt de ene de armen om de taille en de andere om de nek.

Bij het andere experiment vroegen de onderzoekers vrienden of stelletjes die ze op de universiteit tegenkwamen om elkaar een knuffel te geven. Soms waren het mensen van hetzelfde geslacht, soms niet.

knuffel, studie, onderzoek

Links: Gekruiste armen. Rechts: Nek-middel.

© Acta Psychologica

Uit beide experimenten blijkt dat de duur de voornaamste factor is die invloed heeft op de kwaliteit van de knuffel: de perfecte knuffel duurt 5 à 10 seconden.

De proefpersonen waren niet enthousiast over korte knuffels, en zeker niet over knuffels van slechts 1 seconde.

Of het een nek-middelknuffel of een kruislingse was, had minder invloed. Maar bij omhelzingen tussen twee mannen had de kruislingse knuffel de voorkeur.

De studie is in Groot-Brittannië gedaan, en waarschijnlijk wordt de ervaring van een knuffel mede bepaald door de cultureel en door de omstandigheden.