Wetenschapper zet enorme tranenbank op

Een bank vol met bevroren mensentranen moet aan wetenschappers overal ter wereld tranen kunnen leveren. Hopelijk kunnen zij daardoor ontrafelen waarom wij huilen.

Tranen - een tranenbank moet ontrafelen waarom we huilen

Een Israëlische wetenschapper wil een bank met mensentranen opzetten, zodat hij de miljarden moleculen in de zilte druppels nader kan bestuderen.

© I love images/Getty Images

Wetenschappers weten nog bijster weinig over de zilte druppels die in onze ogen verschijnen als onze emoties de overhand krijgen.

Daar wil de Israëlische wetenschapper Noam Sobel nu verandering in brengen door een tranenbank op te zetten. Zo kan hij de miljarden moleculen die zich in onze tranen bevinden in kaart brengen. Sobel is het hoofd van de neurobiologische afdeling van het Israëlische Weizmann Institute of Science.

Net als andere biobanken, waar bijvoorbeeld bloed of urine wordt verzameld, moet de tranenbank beschikbaar zijn voor wetenschappers overal ter wereld. Op die manier hoeven zij niet maandenlang zelf tranen voor nieuwe projecten te verzamelen.

Vrouwentranen doen mannelijk libido afnemen

In de tranenbank wil Sobel verschillende categorieën gevriesdroogde tranen opslaan. Vrouwentranen zullen bijvoorbeeld apart van die van mannen worden opgeslagen, omdat uit onderzoek blijkt dat ze stoffen bevatten waardoor het libido van een man afneemt.

In de bank zullen wetenschappers ook onderscheid maken tussen zogeheten basistranen, reflextranen en emotietranen.

Basistranen reinigen en beschermen je ogen, reflextranen komen tevoorschijn als je bijvoorbeeld uien aan het snijden bent, terwijl emotietranen opwellen als je door verdriet of vreugde wordt overmand.

Tranen verlichten de pijn

Wetenschappers proberen al lang te achterhalen waarom we emotietranen huilen. Deze onderscheiden zich van andere tranen doordat ze pijnstillende hormonen bevatten.

Een van de doelen van de tranenbank is dan ook om het mysterie op te lossen waarom de mens de enige soort is die huilt als hij door zijn gevoelens wordt overmand.