Shutterstock

Welke factor zonnebrandcrème hebben we in ons land nodig?

Ik heb gehoord dat een hogere factor betere bescherming biedt, maar hoeveel is eigenlijk nodig in ons land?

Aan zonnebrandcrème met een factor (SPF) 15 of 30 heb je doorgaans genoeg in Nederland of België, tenzij je midden op de dag urenlang in de zon werkt of een zeer gevoelige huid hebt.

Ga je echter op zonvakantie in het zuiden, dan is factor 50 aan te raden, maar het hangt af van je huidtype op de internationale schaal van Fitzpatrick, die zes stappen kent.

Zonnebrand houdt de ultraviolette straling van de zon tegen met behulp van een chemisch of fysiek filter. Er zijn drie soorten uv-stralen, al naargelang de golflengte: uv A, uv B en uv C.

De gevaarlijkste is uv C, maar die komt niet door de ozonlaag. Uv A versnelt het verouderingsproces van de huid en wordt tegengehouden door bepaalde zonnecrèmes met een breed spectrum. Uv B leidt tot verbrandingen en verhoogt de kans op huidkanker, maar alle soorten zonnebrand bieden bescherming.

Smeer veel zonnebrand

Zelfs de beste zonnebrand raakt echter zijn werking kwijt als je er niet goed mee omgaat.

Allereerst moet hij nieuw zijn. Gewone zonnebrand blijft zo’n twee jaar goed, maar lees de verpakking. Ten tweede moet je er voldoende van gebruiken: de aanbeveling is een hele hand vol voor een volwassene. En ten derde moet de crème correct worden aangebracht: overal op de ontblote huid en het liefst 20 minuten voordat je de zon in gaat.

Vergeet als laatste niet je opnieuw in te smeren als je hebt gezwommen, veel gezweet hebt of je hebt afgedroogd met een handdoek.