We zoenen het liefst met het hoofd naar rechts

Het lijkt erop dat we zijn voorgeprogrammeerd om met het hoofd naar rechts gedraaid te beginnen met zoenen.

Drie op de vier mensen draaien hun hoofd naar rechts als ze gaan zoenen.

© By Lt. Victor Jorgensen (US archives), Wikimedia Commons

Vanaf het allereerste begin heeft de mens al een voorkeur voor rechts. Een foetus draait het hoofd vaker naar rechts, baby’s liggen vaker met hun gezicht naar rechts gedraaid en nu blijkt dat we ook onze partner het liefst vanaf rechts zoenen.

Of we een biologische aanleg hebben om andermans lippen van rechts te naderen of dat dit is aangeleerd, is echter nog onduidelijk.

Uit Canadees onderzoek blijkt dat de voorkeurskant bij een kus ook afhangt van de ontvanger van de kus. Bij een romantische of seksuele kus hebben we een voorkeur voor rechts. Maar als we onze kinderen een kus geven, doen we dat liever aan de linkerkant.

Volgens de onderzoekers komt dat hoogstwaarschijnlijk doordat ouders hun baby instinctief het liefst op hun linkerarm dragen, zodat het kind het geruststellende geluid van de hartslag hoort. Zo wennen ouders eraan hun kinderen vanaf links te kussen.

Cultuur of natuur

Andere studies laten zien dat kusgewoonten niet alleen zijn aangeboren, maar kunnen worden beïnvloed. Volkeren die lezen en schrijven van links naar rechts, zoenen met hun hoofd naar rechts. Maar in het Midden-Oosten, waar de andere kant op wordt geschreven, is de neiging om vanaf links met een zoen te beginnen.

Een nieuwe studie heeft geprobeerd het culturele aspect uit te sluiten door 48 stellen uit Bangladesh onder de loep te nemen. In Bangladesh wordt niet in het openbaar gezoend en worden kusscènes uit de films geknipt. De bevolking heeft dus weinig mogelijkheden om de kustechniek te bestuderen.

Toch kuste driekwart van de stellen met het hoofd naar rechts, net zoals in westerse culturen.