Shutterstock
Vaccinn met mRNA-technologie

Wat is mRNA?

Je komt de term mRNA vaak tegen sinds de coronavaccins er zijn, maar wat is mRNA eigenlijk?

Messenger-RNA (mRNA) speelt een cruciale rol als de boodschapper van cellen, en zonder mRNA zou er geen leven zijn.

De cel wordt aangestuurd vanuit de celkern, waar het genetisch materiaal, het DNA, zich bevindt. Hier worden genen aan- en uitgezet al naargelang de behoeften van de cel.

Actieve genen vertellen de rest van de cel welke eiwitten er gemaakt moeten worden. Eiwitten zijn de werkers van de cel, die dingen in gang zetten.

MRNA is boodschapper van de cel

DNA zelf verlaat nooit de celkern. In plaats daarvan wordt mRNA gebruikt als een soort boodschapper, die de ‘bevelen’ van de genen doorgeeft.

Buiten de kern geeft mRNA de instructies door aan ribosomen, de eiwitfabrieken van de cel.

Ribosomen gebruiken mRNA als handleiding voor het bouwen van een eiwit. Als dat klaar is en het mRNA zijn werk gedaan heeft, wordt het afgebroken, zodat de bouwstenen gebruikt kunnen worden om nieuwe mRNA-moleculen te maken.

MRNA codeert voor corona-eiwitten

Coronavaccins bevatten mRNA, dat de ribosomen in de spiercellen opdraagt zogeheten spike-eiwitten te bouwen. Het virus SARS-CoV-2, dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt, gebruikt het spike-eiwit om onze cellen te infecteren.

Wanneer het mRNA in de vaccins de ribosomen opdraagt het vreemde eiwit te produceren, helpt dit het immuunsysteem op te peppen, want als het immuunsysteem in contact komt met het spike-eiwit, wordt het als een vreemd lichaam waargenomen en beginnen de immuuncellen er antistoffen tegen te ontwikkelen.

De antistoffen helpen het immuunsysteem sneller en doeltreffender te reageren als het SARS-CoV-2 virus het lichaam op een bepaald moment binnendringt.