Shutterstock

Wat is de snelste beweging van je lichaam?

Kan je lichaam een beweging maken die sneller is dan het knipperen met je ogen?

Als je met je vingers knipt, voert je middelvinger de snelste beweging van het menselijk lichaam uit.

Toen onderzoekers van het Georgia Institute of Technology, VS, de versnelling van de middelvinger maten, bleek dat een vingerknip meer dan 20 keer zo snel is als een knipoog.

Schokgolven maken geluid

Er zijn drie fasen in een vingerknip.

Eerst druk je je middelvinger tegen je duim, waardoor je kracht opbouwt. Naarmate de spanning toeneemt, draait je middelvinger 53,5 graden om zijn as. Maak de beweging zelf maar eens, dan merk je hoe de twee laatste vingerkootjes van de middelvinger gedraaid zijn.

Als er genoeg kracht is opgebouwd, begint de volgende fase, waarbij je je duim langzaam opzij duwt terwijl de middelvinger erlangs glijdt.

7 milliseconden – zo snel draait je middelvinger terug als je met je vingers knipt.

De opgebouwde kracht komt vrij, wat resulteert in een enorme versnelling van de middelvinger: in slechts 7 milliseconden draait die naar de uitgangspositie.

De middelvinger tikt uiteindelijk tegen de handpalm. De zwakke schokgolven daarvan zijn te horen als het kenmerkende geluid van een vingerknip.

Onze vingers zijn ervoor geknipt

Uit de experimenten van de onderzoekers bleek ook dat de wrijving tussen de vingers en het vermogen om ze samen te drukken, compressibiliteit genoemd, een grote invloed heeft op de kwaliteit van de knip.

Menselijke vingers zijn niet te hard en niet te zacht. Ze kunnen iets worden samengeknepen, maar niet te veel, waardoor ze geknipt zijn om mee te knippen.