Shutterstock

Wat is de beste toilethouding?

Ik heb gehoord dat het moeilijk is om de juiste druk op je darmen te zetten als je op een toilet zit. Klopt dat?

Als de natuur roept, maakt het verschil hoe je ervoor gaat zitten.

In 2003 vergeleek een onderzoek hoe effectief proefpersonen zich ontlastten in verschillende zithoudingen: op een gewoon toilet, een laag toilet en op hun hurken. In laatstgenoemde houding bleken de darmen op een snellere en minder inspannende manier geleegd te worden.

Deze houding heeft namelijk een ontspannend effect op de puborectale spier, die rond het onderste deel van de anus loopt.

Als je op het toilet zit, spant deze spier zich iets aan, waardoor het anale kanaal zich vernauwt en de ontlasting belemmerd wordt. Maar als je op je hurken zit, is de spier ontspannen en gaat het makkelijker. Deze houding activeert bovendien je buikspieren, waardoor je je darmen nog sneller kunt legen.

Knieën omhoog

© Shutterstock

In een gewone zithouding op het toilet is de puborectale spier iets gespannen en vernauwt hij het anale kanaal. Hierdoor wordt het legen van de darmen belemmerd.

© Shutterstock

Als je je knieën optrekt, ontspant de puborectale spier en laat hij het anale kanaal los. Het resultaat is een snellere, makkelijkere en volledigere ontlasting.