Shutterstock
laegge arm

Waarom zijn mannen sterker dan vrouwen?

Vrouwelijke en mannelijke sporters nemen het niet tegen elkaar op omdat mannen meestal fysiek sterker zijn dan vrouwen. Hoe komt dat?

Er is een goede reden voor het feit dat mannen en vrouwen gescheiden van elkaar aan sportwedstrijden meedoen.

Mannen hebben namelijk van nature veel betere fysieke kenmerken dan vrouwen, want ze hebben gemiddeld 61 procent meer spiermassa.

Vooral in het bovenlichaam is het verschil opvallend: mannen hebben 75 procent meer spiermassa in hun armen en hun bovenlichaam is 90 procent sterker dan dat van vrouwen.

Dit verschil in bovenlichaam maakt mannen vooral beter in vechtsporten zoals boksen en Mixed Martial Arts (MMA).

In een experiment werd de slagkracht van 20 mannen en 19 vrouwen getest die allen fysiek goed in vorm waren. De mannen sloegen gemiddeld 162 procent harder dan de vrouwen.

En de zwakste klap van de mannen was nog steeds harder dan de hardste klap van de vrouwen.

Geslachtshormoon geeft mannen voorsprong

De belangrijkste oorzaak voor de mannelijke kracht is het mannelijke geslachtshormoon testosteron.

Voor de puberteit zijn de fysieke conditie en testosteronniveaus van jongens en meisjes gelijk. Maar daarna produceren de testikels van jongens 30 keer zoveel testosteron, wat betekent dat mannen 15-20 keer zoveel testosteron in hun bloed hebben als vrouwen.

En omdat testosteron onder meer helpt bij het vormen van spiermassa, botten en rode bloedcellen, is dat van grote betekenis voor hun fysieke gesteldheid.

Zo hebben mannen gemiddeld 12 procent hogere hemoglobinegehalten, wat door rode bloedcellen gebruikt wordt om zuurstof in het bloed te vervoeren. Daarmee krijgen mannen ook meer brandstof voor hun spieren dan vrouwen.

Testosteron geeft de spieren een boost

In de puberteit schiet het testosterongehalte omhoog. Dat brengt fysieke veranderingen met zich mee die in de meeste sporten gunstig zijn.

Testosteron in spiercel
© Shutterstock & Lotte Fredslund

1. Hormoon dringt spier binnen

Testosteron wordt vooral in de testikels geproduceerd en gaat via het bloed naar de spieren. Het hormoon dringt de spiercellen binnen en reikt tot in de celkern met het erfelijk materiaal.

Genen gestimuleerd
© Shutterstock & Lotte Fredslund

2. De genen worden gestimuleerd

In de celkern activeert het testosteron zogeheten androgeenreceptoren die de genen stimuleren die betrokken zijn bij het maken van eiwitten voor spierweefsel.

mRNA proteïne
© Shutterstock & Lotte Fredslund

3. De spier groeit

De genen sturen mRNA uit de celkern. Hier wordt het door de zogeheten ribosomen omgezet om de eiwitproductie te verhogen voor het versterken van spiervezels.