Waarom word ik boos als ik honger heb?

Als mijn maag knort, raak ik veel sneller geïrriteerd. Mijn collega’s zeggen dan dat ik ‘hangry’ ben. Waarom voel ik me zo, en is dat normaal?

© Shutterstock

Je maag knort en alles werkt op je zenuwen. Je baas is een idioot en je vrouw is irritant. Maar dan krijg je iets te eten en is de wereld weer prachtig.

Van een lege maag worden veel mensen boos en geïrriteerd, een verschijnsel dat wel ‘hangry’ wordt genoemd.

In een studie hielden 64 Europeanen drie weken lang vijf keer per dag hun hongergevoel en emotionele welzijn bij. En de resultaten waren glashelder: mensen hebben een korter lontje wanneer de honger heeft toegeslagen.

De wetenschappers corrigeerden voor mogelijk invloedrijke factoren, zoals geslacht, leeftijd, dieet, BMI en temperament, maar dan nog was het verband tussen honger en negatieve emoties duidelijk.

De studie toont aan dat het hongergevoel sterk samenhangt met grote stemmingswisselingen.

Lage bloedsuiker maakt je partner irritant

De mate van irritatie van de testdeelnemers varieerde met wel 56 procent, afhankelijk van hun hongergevoel. De mate van boosheid varieerde met 48 procent en hun blijheid met 44 procent.

Een van de oorzaken van de stemmingswisselingen is een lage bloedsuikerspiegel – die gaat vaak gepaard met meer woede, irritatie en agressie. Zo bleek uit een studie van 107 echtparen dat mensen vaker woede en agressie vertoonden tegenover hun partner als hun bloedsuikerspiegel ongewoon laag was.