Waarom rillen we van de kou?

Als ik het koud heb, kan mijn hele lichaam gaan rillen. Waarom is dat eigenlijk?

© Shutterstock

We rillen van de kou om warm te blijven. Dat geril wordt veroorzaakt door de skeletspieren, die samentrekken. Door die bewegingen wordt onze lichaamstemperatuur niet te laag – dat wil zeggen onder de 37 graden.

De skeletspieren zijn spieren die onze bewegingen sturen, en normaal gesproken heb je daar controle over. Maar als je tanden gaan klapperen en je armen en benen gaan rillen, heeft je onderbewuste het overgenomen.

In 2007 brachten onderzoekers van de Oregon Health and Science University in de VS in kaart via welke route de kourillingen op gang worden gebracht.

Experimenten op ratten lieten zien dat signalen van temperatuurgevoelige receptoren in de huid een klein centrum bij de hersenstam activeren – de laterale parabrachiale kern. De signalen gaan van daaruit naar de hypothalamus in de middenhersenen, die ervoor zorgt dat de spieren gaan samentrekken.

Lichaam gebruikt restwarmte van de spieren

Als de spieren hard werken, zetten ze chemische energie om in bewegingsenergie, en dan gaat een deel van de energie verloren in warmte. Deze restwarmte wordt door het lichaam gebruikt om op te warmen.

We kennen een vergelijkbaar proces bij sommige insecten, die met hun vleugels trillen voordat ze wegvliegen. De vibratie warmt hun vleugelspieren op tot de optimale warmte om te vliegen.