Shutterstock

Waarom lusten kinderen niks?

Een kieskeurig kind kan zijn ouders het bloed onder de nagels vandaan halen. Maar waarom zijn veel kinderen zulke moeilijke eters? En is er iets aan te doen?

Broccoli? Nee bedankt. Tomaten? Jakkes. Kaas? Bah! Kinderen kunnen soms heel kieskeurig zijn aan de eettafel. Maar er kunnen voor een kind goede redenen zijn om sceptisch te zijn.

De zintuigen van kinderen zijn over het algemeen gevoeliger voor smaak, en daardoor kunnen ze een gevoel van walging krijgen bij sommige soorten voedsel.

Zoet is aantrekkelijk voor kinderen, terwijl ze zuur en bitter meestal vies vinden. Die tendens is het duidelijkst bij baby’s, die het vaak op een huilen zetten als ze iets zuurs of bitters krijgen.

Als ze wat ouder worden, is het niet meer zó erg. Dat komt door gewenning en veranderingen in de smaakbeleving.

Zo eet je kind alles

Als je wilt voorkomen dat je kind een moeilijke eter wordt, probeer het dan met deze vier tips.

© Shutterstock

1. Eet gevarieerd tijdens zwangerschap

Smaakstoffen uit het eten van de moeder komen in het vruchtwater en de moedermelk. Al tijdens de zwangerschap kun je je kind aan smaken laten wennen door gevarieerd te eten.

© Shutterstock

2. Moedermelk is beter

De smaak van moedermelk hangt af van wat de moeder eet. Kunstvoeding smaakt altijd hetzelfde, waardoor het kind later minder ontvankelijk voor nieuwe smaken kan worden.

© Shutterstock

3. Introduceer vroeg nieuw eten

Kinderen worden geboren met een weerzin tegen nieuwe dingen, ook eten. Deze scepsis piekt als het zes is. Door het kind al vroeg verschillende soorten eten voor te zetten, wordt de weerzin beperkt.

© Shutterstock

4. Geef steeds hetzelfde eten

Nadat een kind 8 tot 10 keer is geconfronteerd met iets nieuws, zal hij of zij er meestal meer van gaan eten. Als je hiermee doorgaat, wordt het misschien nog lekker ook.

Bij een proef was het voor kinderen tussen de vijf en tien jaar veel makkelijker dan voor hun moeder om kleine concentraties op te pikken van het bittere propylthiouracil, dat in broccoli, spinazie, kool en kaas zit.

De onderzoekers ontdekten dat de smaakbeleving van kinderen sterk beïnvloed wordt door het gen TAS2R38. Dat vormt een eiwit dat de gevoeligheid voor een aantal bittere stoffen regelt, en kinderen met een specifieke variant ervan walgden meer van bitter eten.

Omdat de moeders dat gen ook hadden, maar niet meer zo hevig op bitter reageerden, wordt de invloed van het gen waarschijnlijk minder in de loop der tijd.

Nieuw is gevaarlijk

Kieskeurigheid is ook een evolutionair veiligheidsmechanisme. Zo is de kans op vergiftiging veel groter bij iets wat bitter smaakt dan bij andere smaken.

Een andere evolutionaire truc is ‘neofobie’ of angst voor nieuwe dingen – zoals eten. Neofobie komt het vaakst voor tussen de één en zes jaar.