Waarom is hitte zo vermoeiend?

Ik vind een dag op het strand vermoeiender dan een dag op kantoor of een lange wandeling. Waarom is de hitte zo uitputtend?

© Shutterstock

Hitte slurpt energie omdat hoge temperaturen koelprocessen activeren om je lichaamstemperatuur stabiel te houden en oververhitting te voorkomen. Hoe warmer het is, hoe harder je lichaam moet werken.

Als het lichaam te warm wordt, verwijden de bloedvaten zich, waardoor er meer bloed naar de huid stroomt, van waaruit de overtollige warmte wordt afgevoerd. Daarom krijgt je gezicht bijvoorbeeld een roodachtige kleur.

Zowel de stofwisseling als het hart werken hard om het bloed rond te pompen, wat energie kost en ons moe maakt.

Het lichaam koelt ook af als we zweten, omdat waterdamp warmte afvoert. Dat verhoogt echter het risico op uitdroging, en als dat gebeurt, wordt het water door het lichaam van de huid weggeleid, waardoor de huid juist minder goed kan afkoelen.

Dit leidt tot een hogere lichaamstemperatuur en meer kans op kramp, duizeligheid en vermoeidheid.

Eet fruit in plaats van vlees

Naast voldoende water drinken kun je je lichaam afkoelen door goed te eten.

Je spijsvertering gebruikt veel energie en sommige voedingsmiddelen verwarmen het lichaam meer dan andere. Eiwitten en complexe koolhydraten genereren meer lichaamswarmte dan suiker omdat ze moeilijker af te breken zijn en dus meer energie vragen.

Als je wilt afkoelen in de zomerhitte kun je dus beter fruit eten dan vlees.