Shutterstock

Waarom is er altijd een langere rij voor het damestoilet?

Bij evenementen staat er altijd een lange rij voor het damestoilet, terwijl de mannen zo naar binnen kunnen lopen. Waarom is dat?

De rij voor het damestoilet is altijd langer dan die van de mannen. Onderzoekers hebben geobserveerd dat vrouwen gemiddeld 178 seconden op een openbaar toilet spenderen, terwijl mannen in 118 seconden klaar zijn. Vrouwen doen dus 50 procent langer over een toiletbezoek, en dat heeft meerdere oorzaken.

Openbare toiletten voor mannen en vrouwen zijn meestal even groot. Herentoiletten hebben echter 20-30 procent meer faciliteiten, omdat er ook urinoirs in staan. Die nemen minder plek in en het gebruik ervan duurt minder lang.

Mannen hoeven alleen maar te gaan staan. Vrouwen moeten daarentegen een deur openen, de deur op slot doen, eventueel de bril schoonmaken en zich uit- en weer aankleden.

Vergeet niet je handen te wassen

Ook zijn vrouwen hygiënischer. Uit een onderzoek uit 2013 bleek dat 15 procent van de mannen hun handen na een toiletbezoek niet wast, tegenover 7 procent van de vrouwen. En van de mannen die hun handen wel wasten, gebruikte slechts de helft zeep. Bij vrouwen was dat 78 procent.

Daar komt nog bij dat ongeveer de helft van alle vrouwen menstrueert. Er zal altijd zo’n 20 procent menstrueren, wat ook extra tijd kost tijdens het toiletbezoek.

Hoewel mannen aan openbare toiletten slechts een vluchtig bezoek brengen, nemen ze thuis goed de tijd. Uit een Brits onderzoek blijkt dat mannen thuis 1 uur en 35 minuten per week op het toilet doorbrengen, terwijl vrouwen aan 55 minuten genoeg hebben.

50 procent langer dan mannen doen vrouwen over hun toiletbezoek.