Waarom is berenklauw zo gevaarlijk voor mensen?

Waarom reageert onze huid zo heftig op het sap van de berenklauw, terwijl koeien en schapen de plant zonder problemen kunnen eten?

© Shutterstock

Het sap van de reuzenberenklauw is giftig en kan ernstige blaarvorming op de huid veroorzaken.

Het plantensap bevat furocumarinen, die de huid extreem gevoelig maken voor uv-straling. De combinatie van reuzenberenklauw en zonlicht kan ontstekingen en ernstige blaren veroorzaken.

De plant is ook gevaarlijk om te eten – je kunt er buikpijn, diarree en hoofdpijn van krijgen. Als het sap in contact komt met de ogen, kun je blind worden.

Herkauwers zijn gewend aan het gif

Dieren kunnen beter omgaan met reuzenberenklauw, waarschijnlijk doordat de regelmatige inname van kleine doses gif het lichaam dwingt om tolerantie op te bouwen.

Maar dierenartsen komen nog steeds wel herkauwers tegen die door het eten van de reuzenberenklauw ernstige wonden in en rond de bek hebben opgelopen.

Mensen en dieren reageren verschillend

© Shutterstock

De berenklauw bevat gifstoffen die in combinatie met uv-straling uit zonlicht de membranen van de huidcellen vernietigen en ontstekingen en blaren veroorzaken.

© Shutterstock

Schapen eten onbekommerd van de reuzenberenklauw, doordat ze een zekere tolerantie voor het gif hebben opgebouwd en weten welke delen het minst giftig zijn.