Shutterstock

Waarom houden we zo van alcohol?

Al sinds mensenheugenis drinken we ons een stuk in de kraag. Maar waarom laten we ons steeds weer verleiden?

Onze liefde voor alcohol is volgens bioloog Robert Dudley te verklaren door ‘The drunken monkey’-theorie uit zijn boek uit 2014.

De voorouders van mensen aten grote hoeveelheden rijpe tropische vruchten. Rijp fruit bevat veel suiker, en die wordt door gistcellen gefermenteerd en in alcohol omgezet.

Volgens Dudley houden we van alcohol omdat onze voorouders hebben geleerd de geur te associëren met rijpe, zoete en voedzame vruchten.

De theorie kreeg gemengde reacties, maar kan nu rekenen op steun van een onderzoek uit 2022.

Vruchten met alcohol krijgen de voorkeur

Wetenschappers observeerden fruitetende spinapen in Panama en ontdekten dat ze graag vruchten aten met 1-2 procent alcohol erin. De urine van de apen bevatte daarnaast afbraakstoffen voor alcohol, wat erop wijst dat de apen de caloreiën van de alcohol benutten.

Onze voorouders wankelden waarschijnlijk niet dronken door het regenwoud, want net als de spinapen zaten ze al vol voordat de alcoholinname op een verdovend niveau kwam.

Toen de mensen de Afrikaanse regenwouden – en de rijpe vruchten – verlieten, vonden ze waarschijnlijk nieuwe alcoholbronnen.

De eerste tekenen van alcoholische dranken stammen uit circa 7000 v.Chr., toen de Chinezen onder meer rijst, vruchten en honing fermenteerden.