© Thinkstock

Waardoor leven vrouwen het langst?

Komt het door biologie of levensstijl dat vrouwen gemiddeld langer leven dan mannen?

7 juni 2018

Wetenschappers kennen het verschil tussen de gemiddelde leeftijd van mannen en vrouwen sinds 500 jaar geleden, toen ambtenaren de leeftijd bj sterfgevallen gingen noteren. 

Daardoor weten we dat het niet alleen een gevolg van de moderne leefstijl is dat vrouwen langer leven dan mannen. 

Geslachtshormonen helpen vrouwen

Een groot deel van de verklaring is gelegen in het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke geslachtshormonen. 

Het mannelijke hormoon testosteron wordt vanaf de puberteit aangemaakt. Het hangt samen met de ontwikkeling van drift, agressie en risicobereidheid.

Volgens wetenschappers is testosteron er een van de oorzaken van dat meer jonge mannen dan vrouwen omkomen bij vechtpartijen of auto-ongelukken.

Later in het leven zorgt testosteron ervoor dat biologische factoren die de levensduur beperken een grotere rol gaan spelen. 

Het hormoon verhoogt namelijk het cholesterolgehalte in het bloed, wat tot meer hart- en vaatziekten leidt. Oestrogeen werkt daarentegen verlagend op het cholesterolgehalte. 

Vrouwtjesdieren worden ook oud

Evolutiebiologen denken dat bij mensen vrouwen altijd ouder zijn geworden dan mannen, net als bij veel andere diersoorten, omdat dat optimaal was voor de overleving van de soort. 

Hoe langer een vrouw leeft nadat ze haar kinderen gebaard heeft, hoe groter de kansen van de volgende generatie om volwassen te worden. De levensduur van de vader was van ondergeschikt belang. 

Vraag jij je ook altijd af hoe alles werkt?

In Wetenschap in Beeld vind je ook het antwoord op allerlei andere vragen over dagelijkse dingen.

En als je nu een abonnement neemt, kun je van een mooie aanbieding profiteren: zes nummers van Wetenschap in Beeld voor slechts € 19,95.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: