Knoflook doet wonderen in allerlei gerechten, maar de smaak heeft een prijs. Een vieze knoflookadem kan meer dan 24 uur aanhouden.
De knoflookplant behoort tot het geslacht allium, net als alle soorten uien. De planten hebben een hoog gehalte aan zwavelhoudende stoffen, die uien en knoflook hun kenmerkende smaak geven.
In knoflook veroorzaakt vooral de stof alliine de slechte adem.
Slechte adem begint in je bloed
Als rauwe knoflook geplet wordt, laten plantencellen enzymen los die alliine omzetten in allicine. En als allicine in de maag wordt afgebroken, komen er stinkende stoffen vrij, zoals allylmethylsulfide en diallyldisulfide.
Deze stoffen belanden in de bloedbaan en daarna in de longen, waar ze uitgeademd worden.
Een manier om de knoflookstank te dempen is om de knoflook te bakken in plaats van rauw te eten.
Hitte tempert de enzymen in de knoflook, zodat er minder alliine in allicine wordt omgezet.
Appels en sla helpen
Omdat geurstoffen in het bloed circuleren, zul je niet helemaal ontkomen aan een slechte adem na het eten van knoflook. Maar je kunt de geur maskeren.
Naast kauwgom, pepermuntjes en mondwater kunnen ook een paar voedingsmiddelen de knoflookstank verdoezelen. Een studie toont aan dat stoffen in appels, sla en munt de ongewenste walm temperen.