Shutterstock

Vrouw voelt meer pijn dan man

Pijnstillende geslachtshormonen en een slecht geheugen maken mannen minder gevoelig voor pijn. En mannen mogen blij zijn met een trap in hun kruis (afgezet tegen het baren van een kind).

Bevallen vs. schop

Wat doet meer pijn?

De testikels zijn bezaaid met pijngevoelige zenuwcellen van een type dat verder alleen in de inwendige organen voorkomt.

Die zenuwcellen staan onder meer in verbinding met het braakcentrum van de hersenen. Een trap in het kruis kan daarom leiden tot misselijkheid, hoge bloeddruk, hartkloppingen en zweten.

Geen twijfel mogelijk: een bevalling doet veel meer pijn dan een trap in je kruis.

Ook het geboortekanaal van vrouwen is rijk aan dergelijke pijncellen. Tijdens een bevalling wordt het kanaal sterk opgerekt en ervaart de vrouw net zo’n pijn als mannen bij een trap in het kruis.

Maar terwijl een trap van korte duur is, duurt een bevalling gemiddeld acht uur. Het oprekken van de spieren tijdens een bevalling veroorzaakt een extra hevige, lokale pijn.

De geboorte heeft het voordeel dat die eindigt met een nieuw klein leven, terwijl een trap in het kruis de kansen daarop kan verminderen.

Pijngrens

Verschillen tussen de geslachten

Uit experimenten blijkt dat vrouwen gevoeliger voor pijn zijn dan mannen. Vrouwen hebben dus een lagere pijngrens dan mannen.

In het diagram hieronder hebben onderzoekers de pijngrens van mannen en vrouwen vergeleken met het gemiddelde weergegeven. Bij hitte, kou en druk op de rug en het gezicht voelt een vrouw over het algemeen sneller pijn.

Het diagram laat het verschil zien tussen de pijngrens van mannen en vrouwen. Op de y-as staan potentieel pijnlijke invloeden: warmte, koude en druk op de rug- en gezichtsspieren. Op de X-as staat de afwijking van de gemiddelde pijngrens. Binnen alle invloeden hebben mannen een hogere pijngrens dan vrouwen, dus mannen zijn minder gevoelig voor pijn dan vrouwen. Bron: E. J. Bartley and R. B. Fillingim, 2013

© Shutterstock & Malene Vinther

Volgens sommige onderzoekers is het verschil in pijngrens tussen beide seksen allereerst cultureel bepaald. Zij zeggen dat in onze cultuur van mannen wordt verwacht dat ze harder zijn, waardoor mannen minder snel toegeven dat ze pijn voelen.

Het verschil in pijngrens kan echter ook biologisch zijn bepaald, en de onderzoekers denken daarbij aan drie factoren.

3 dingen waardoor vrouwen en mannen pijn anders ervaren:

  1. Hersenen versterken zwak signaal
    Dierproeven duiden erop dat de zenuwuiteinden van vrouwen minder gevoelig zijn voor pijn dan die van mannen. Toch voelen vrouwen – ook bij dieren – meer pijn dan mannen. Mogelijk versterken de hersenen van vrouwen pijnsignalen, zodat die uiteindelijk toch sterker zijn dan bij mannen.

  2. Testosteron verzacht de pijn
    De pijncentra in de hersenen hebben receptoren waaraan geslachtshormonen zich kunnen hechten. De vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron kunnen pijn zowel verlichten als verergeren, terwijl het mannelijke hormoon testosteron pijn bijna altijd verlicht.

  3. Goed geheugen versterkt de pijn
    Onderzoekers denken dat vrouwen door hun menstruatiecyclus meer zicht hebben op wat er in hun lichaam gebeurt, en zich dus bewuster zijn van onaangename invloeden. Vrouwen herinneren zich pijnlijke ervaringen ook beter dan mannen en reageren daarom sterker op pijn.