Viral check: Adem je beter met je mond dichtgeplakt?

Op TikTok moedigen video’s onder de tag #mouthtape gebruikers aan om hun mond dicht te plakken als ze naar bed gaan, zodat ze tijdens het slapen uitsluitend door hun neus ademen. Maar is dit wel een goed idee?

© Youtube

Hoewel je bepaald niet alle lifehacks op social media serieus moet nemen, is het idee om je mond dicht te plakken nog niet eens zo heel gek.

Als je door je neus ademt, filteren je neusharen stof, pollen, bacteriën en virussen weg, zodat die niet in je longen belanden. Bovendien zorgt neusademen voor een betere zuurstofopname en een lagere bloeddruk.

Via de mond ademen droogt de tong en de rest van de mond uit, waardoor de kans op slechte adem, tandvleesontsteking, allergieën, een verminderde longfunctie en astma toeneemt.

Mond dicht voor het slapen gaan

Als je slaapt met je mond open, snurk je niet alleen, maar kun je ook slaapapneu krijgen, waarbij de ademhaling korte tijd stopt. Dit is slecht voor de slaapkwaliteit en verhoogt het risico op een beroerte en hartaanval.

Om te voorkomen dat je door je mond ademt, kun je hem dichtplakken voordat je naar bed gaat. Maar is dat niet gevaarlijk? Wat gebeurt er als je neus ’s nachts verstopt raakt en je niet genoeg lucht krijgt?

De neus is gemaakt om te ademen

Met gesloten mond vindt de ademhaling plaats door de neus, wat de gezondheid op verschillende manieren ten goede komt.

© Claus Lunau

Longen beschermd

De neus heeft neusharen en kleine structuren, cilia, die de meeste pollen, stof en virussen uit de lucht filteren en voorkomen dat die in de longen terechtkomen.

© Claus Lunau

Ingeademde lucht bewerkt

Als je lucht door de neus naar binnen zuigt, wordt die verwarmd en bevochtigd. Hierdoor kunnen de longen hem beter verwerken en wordt de kans op schade aan kwetsbaar longweefsel kleiner.

© Claus Lunau

Bloedsomloop verbeterd

Bij neusademen komt stikstofmonoxide (NO) vrij, dat de luchtwegen en bloedvaten in de neus verwijdt. Zo wordt zuurstof makkelijker opgenomen en door het lichaam vervoerd.

Uit onderzoek blijkt dat de neus zich aanpast aan het gebruik. Neusademen verhoogt de productie van stikstofmonoxide, dat de luchtwegen in de neus verwijdt. Het remt ook ontstekingen en slijmvorming in de neus, waardoor de lucht er beter langs kan.

Het is echter verstandig om de tape over je mond overdag te testen om eraan te wennen voordat je hem ’s nachts gebruikt. Bovendien moet je je mond niet dichtplakken als je last hebt van allergieën, verkouden bent of bijvoorbeeld buikpijn hebt en dreigt te moeten braken.