Mythe 1: ‘Stress geeft je grijze haren’

Het haar verandert van kleur door gestreste stamcellen.
Onderzoekers dachten dat het plotseling verschijnen van grijze haren uitsluitend genetisch bepaald kon zijn.
Maar onderzoek aan Harvard University in de VS toont aan dat stress ook een grote rol kan spelen.
In stressvolle situaties staat het zenuwstelsel de neurotransmitter noradrenaline af, waar bepaalde stamcellen in de haarzakjes overactief van worden.
Die cellen produceren het pigment melanine, dat het haar kleur geeft, en noradrenaline zorgt ervoor dat dit wegtrekt, waardoor het haar geen melanine meer krijgt.
Zonder pigment wordt het haar grijs of wit. Nieuw onderzoek duidt er echter op dat haar soms weer kleur kan krijgen als de stress verdwijnt.
DE MYTHE IS: JUIST
Mythe 2: ‘Kale mannen hebben meer testosteron’

Testosteron bindt zich aan de cellen in de haarzakjes op het hoofd.
Wanneer de mannelijke geslachtshormonen testosteron en dihydrotestosteron zich aan de haarzakjes binden, kunnen de haarzakjes krimpen en het contact met de bloedtoevoer verliezen, waardoor het haar niet meer kan groeien en uit zal vallen.
Toch is er geen statistisch verband tussen kaalheid en hoge testosteronniveaus bij mannen.
Het haarverlies wordt dus niet veroorzaakt door een hoog gehalte testosteron, maar door gevoeligheid voor testosteron in de haarzakjes. Bij vrouwen kan een hoog testosterongehalte wel kaalheid veroorzaken.
DE MYTHE IS: ONJUIST
Mythe 3: ‘Blondjes zijn dom’

Er is geen statistisch significant verband tussen haarkleur en IQ.
Er worden vaak grappen gemaakt over domme blondjes, maar de wetenschap neemt het voor ze op.
In 2014 ontdekten genetici dat de mutatie in het DNA die blond haar veroorzaakt, alleen invloed heeft op de haarzakjes; niet op de zenuwcellen van de hersenen en dus ook niet op de intelligentie.
In 2016 voerde een Amerikaanse onderzoeker bovendien een uitgebreide analyse uit van de relatie tussen haarkleur en IQ bij meer dan 10.000 witte Amerikaanse vrouwen.
Daaruit bleek dat het intelligentieniveau geen verband hield met de haarkleur. Vrouwen met blond haar hadden een gemiddeld IQ van 103,2, vrouwen met bruin haar een IQ van 102,7, vrouwen met rood haar een IQ van 101,2 en vrouwen met zwart haar een IQ van 100,5.
DE MYTHE IS: ONJUIST
Mythe 4: ‘Vrouwen hebben geen haaruitval’

De oestrogeenspiegel van vrouwen begint rond hun 45e levensjaar te dalen, en dat kan haaruitval met zich meebrengen.
De haarzakjes van vrouwen doorlopen dezelfde cyclus als die van mannen. Na een lange groeifase laat het haarzakje de haar los, die dan uitvalt, waarna er een nieuwe haar begint te groeien.
Net als mannen verliezen vrouwen zo’n 50-150 haren per dag en in sommige gevallen zelfs meer.
Bovendien hebben vrouwen vaak net als mannen kale plekken, en in de overgang kan het haar van vrouwen veel dunner worden doordat het gehalte oestrogeen in het bloed afneemt.
DE MYTHE IS: ONJUIST
Mythe 5: ‘Het haar groeit sneller in de zomer’

Een Chinees onderzoek uit 2014 heeft aangetoond dat het hoofdhaar in de zomer gemiddeld 0,4 millimeter per dag groeit, terwijl dat in de winter slechts 0,375 millimeter is.
Net als veel dieren met een vacht laten we in de zomerwarmte een deel van het haar los, en heel veel van onze haarzakjes bevinden zich gedurende de zomer dan ook in een rustfase.
Met een geringere hoeveelheid actieve haarzakjes is er meer voeding voor de overige haren beschikbaar, die daardoor dus sneller kunnen groeien.
DE MYTHE IS: JUIST
Haarzakjes gedijen met minder haar en een grotere bloedsomloop
Minder haren, warmte en veel voedsel – dat is een ideale cocktail voor het eiwit keratine, waaruit je haar hoofdzakelijk bestaat.

Warmte en zonlicht vergroten de bloedtoevoer naar je huid en hoofd, want de bloedvaten zetten uit om warmte te kunnen lozen.

Door extra bloed en minder haren krijgt je haar meer zuurstof en voeding in de vorm van onder meer mineralen, aminozuren en suiker.

Door de grotere hoeveelheid zuurstof en voeding gaan de keratineproducerende cellen in de haarzakjes sneller groeien en komen de haren sneller je huid uit.