Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Acne

Vijf etterige weetjes over puistjes

Een giftige cocktail van dode huidcellen en een onschadelijke bacterie. Dat is het recept voor acne. In zeer ernstige gevallen kan het mengsel zelfs in de hersenen terechtkomen. Dit zijn vijf etterige weetjes over tienerplaag nummer één.

Shutterstock

1. Bacterie veroorzaakt puistjes

© Henning Dalhoff

Acne wordt veroorzaakt door de bacterie Propionibacterium acnes, die bij iedereen in de haarzakjes leeft en zich voedt met huidvet.

Bij tieners stijgt de hormoonspiegel sterk. Het mannelijk geslachtshormoon – dat meisjes ook hebben – stimuleert de talgklieren om meer vet te maken en de huidcellen om zich sneller te delen.

De dode huidcellen blokkeren de opening van het haarzakje, waardoor de bacteriën worden opgesloten en hun aantal explosief toeneemt. Daarop stuurt het immuunsysteem witte bloedcellen naar de plek. Dat resulteert in een ontsteking, waarbij de pukkel wordt gevuld met gele materie.

2. Man overleed door pukkel in de hersenen

© Lorenzo Zaffiri et al.

In 2013 kreeg een man van 79 een ernstige bijholteontsteking. De artsen ontdekten dat de infectie werd veroorzaakt door de acnebacterie, die zich naar de hersenen had verspreid.

Op scans was te zien dat zich in de frontale kwab van de man een gezwel bevond ter grootte van een pingpongbal. Hij stierf 20 dagen nadat hij in het ziekenhuis was opgenomen.

3. 633 miljoen mensen hebben acne

Acne staat op de achtste plaats op de lijst van meest voorkomende ziekten ter wereld. 633 miljoen mensen hebben er op enige tijd in hun leven last van. Tieners hebben het het zwaarst te verduren: 80-90 procent heeft puistjes.

4. Van vet eten krijg je geen puistjes

© Shutterstock

Acne wordt niet veroorzaakt door vet eten. Wel is meerdere keren aangetoond dat snelle koolhydraten, zoals witte bloem, een slechte invloed hebben. Die verhogen de hoeveelheid insuline, wat leidt tot meer mannelijk geslachtshormoon en meer huidvet. Met meer puistjes tot gevolg.

5. Lucht maakt mee-eter zwart

© Shutterstock

Mee-eters – een milde vorm van acne – zijn kleine witte en zwarte puntjes op de huid.

De zwarte worden wel open mee-eters genoemd, omdat de prop dode huidcellen de opening van het haarzakje niet geheel afsluit, waardoor er lucht naar binnen kan dringen. Dat heeft tot gevolg dat het vet oxideert en zwart wordt.

Lees ook:

Persoon in beschermend pak onderzoekt het gebied waar Sergej Skripal vergiftigd werd met novitsjok
Lichaam

Daarom is novitsjok een van de gevaarlijkste giffen

7 minuten
Mens

Maagzweren zitten in het brein

9 minuten
Hersenen

GEZICHTSBEDROG: Kun jij ook niet alle 12 de stippen zien?

3 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg