Acne puist
Acne

Pukkels met een gele kop ontstaan als het immuunsysteem een ontsteking creëert in reactie op een groot aantal bacteriën.

© Shutterstock

Vijf etterige weetjes over puistjes

Een giftige cocktail van dode huidcellen en een onschadelijke bacterie. Dat is het recept voor acne. In zeer ernstige gevallen kan het mengsel zelfs in de hersenen terechtkomen. Dit zijn vijf etterige weetjes over tienerplaag nummer één.

20 december 2017 door Gorm Palmgren

1. Bacterie veroorzaakt puistjes

© Henning Dalhoff

Acne wordt veroorzaakt door de bacterie Propionibacterium acnes, die bij iedereen in de haarzakjes leeft en zich voedt met huidvet.

Bij tieners stijgt de hormoonspiegel sterk. Het mannelijk geslachtshormoon – dat meisjes ook hebben – stimuleert de talgklieren om meer vet te maken en de huidcellen om zich sneller te delen.

VERKEN HET LICHAAM met een abonnement op Wetenschap in Beeld

De dode huidcellen blokkeren de opening van het haarzakje, waardoor de bacteriën worden opgesloten en hun aantal explosief toeneemt. Daarop stuurt het immuunsysteem witte bloedcellen naar de plek. Dat resulteert in een ontsteking, waarbij de pukkel wordt gevuld met gele materie.

2. Man overleed door pukkel in de hersenen

© Lorenzo Zaffiri et al.

In 2013 kreeg een man van 79 een ernstige bijholteontsteking. De artsen ontdekten dat de infectie  werd veroorzaakt door de acnebacterie, die zich naar de hersenen had verspreid. Op scans was te zien dat zich in de frontale kwab van de man een gezwel bevond ter grootte van een pingpongbal. Hij stierf 20 dagen nadat hij in het ziekenhuis was opgenomen.

3. 633 miljoen mensen hebben acne

Acne staat op de achtste plaats op de lijst van meest voorkomende ziekten ter wereld. 633 miljoen mensen hebben er op enige tijd in hun leven last van. Tieners hebben het het zwaarst te verduren: 80-90 procent heeft puistjes. 

4. Van vet eten krijg je geen puistjes

© Shutterstock

Acne wordt niet veroorzaakt door vet eten. Wel is meerdere keren aangetoond dat snelle koolhydraten, zoals witte bloem, een slechte invloed hebben. Die verhogen de hoeveelheid insuline, wat leidt tot meer mannelijk geslachtshormoon en meer huidvet. Met meer puistjes tot gevolg.

5. Lucht maakt mee-eter zwart

Mee-eters – een milde vorm van acne – zijn kleine witte en zwarte puntjes op de huid.

De zwarte worden wel open mee-eters genoemd, omdat de prop dode huidcellen de opening van het haarzakje niet geheel afsluit, waardoor er lucht naar binnen kan dringen. Dat heeft tot gevolg dat het vet oxideert en zwart wordt. 

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: