Vet eten tijdens de zwangerschap leidt tot nerveuze kinderen
De hersenen van kinderen ontwikkelen zich anders als hun moeder tijdens de zwangerschap veel vette etenswaren heeft binnengekregen. Deze kinderen zijn later in hun leven sneller angstig en depressief.

Als je zwanger bent, moet je goed letten op wat je eet.
Kinderen van wie de moeder overgewicht heeft, lopen op latere leeftijd meer risico op een aantal psychische aandoeningen, laat observatieonderzoek zien.
En nu blijkt uit de eerste biologische studie op apen dat de neurale ontwikkeling van het kind waarschijnlijk wordt beïnvloed door de eetgewoonten van de moeder tijdens de zwangerschap.
De onderzoekers verdeelden 65 zwangere makaken in twee groepen. De ene groep kreeg relatief normaal voedsel voor apen, de andere groep kreeg zeer vet voedsel.
De zwangere apen kregen in totaal 135 jongen, die werden getest op angstig gedrag en stressmarkers in het bloed en de vacht.
Toen de jongen 13 maanden waren, werden hun hersenen onderzocht om de fysieke ontwikkeling daarvan tussen beide groepen te vergelijken.
Hersenen ontwikkelen zich verschillend
Er waren duidelijke tekenen dat apen van wie de moeder tijdens de zwangerschap een vet dieet had gevolgd, zich nerveuzer gedroegen dan de controlegroep.
Hun hersenen waren minder goed in het reguleren van serotonine, een signaalstof die invloed heeft op angst en depressie.
Hoewel de apenjongen zodra ze zelf konden eten normaal, niet-vet voedsel kregen, leidde dat er niet toe dat hun hersenen werden ‘geherprogrammeerd’.
De onderzoekers concluderen daarom dat het dieet tijdens de zwangerschap een belangrijke factor is voor het psychisch welzijn op latere leeftijd.
Vermijd vet niet helemaal
Dat betekent echter niet dat zwangere vrouwen helemaal geen vet moeten eten.
Uit diverse studies blijkt dat bepaalde vetstoffen, met name omega 3, belangrijk zijn voor de ontwikkeling van de baby. Daarom kun je als je zwanger bent het best de richtlijnen van het voedingscentrum volgen.