Shutterstock
Aandelen

Verrassende methode voorspelt rendement aandelenmarkt

Een nieuw onderzoek wijst erop dat de ontwikkeling op de aandelenbeurs te voorspellen is door naar een bijzondere indicator te kijken.

Beleggers moeten wellicht hun blik richten op een heel andere markt om de trends op de beurs beter te voorspellen.

Dat blijkt uit de resultaten van een nieuw onderzoek, die zijn gepubliceerd in het tijdschrift Financial Management.

De onderzoekers keken naar het verband tussen de dagelijkse bioscoopkaartjesverkoop in de VS en het beursrendement. De studie is gebaseerd op gegevens van 1997 tot 2019.

En het blijkt dat een goede dag aan de bioscoopkassa een indicator is voor een aanstaande opleving van de aandelenkoersen. En een nauwkeurige ook.

Bioscooptickets geven actuele informatie

Traditioneel worden driemaandelijkse en maandelijkse consumptiegegevens gebruikt om beursontwikkelingen te voorspellen.

Maar kijken naar de inkomsten uit bioscoopkaartjes – een indicator die vaker iets zegt over de stand van de consumptie – kan sneller informatie geven over komende beursontwikkelingen, zo blijkt uit het onderzoek.

‘Ons onderzoek laat zien dat dagelijkse consumptiecijfers nieuwe, meer actuele en relevante informatie opleveren over de aandelenmarkten.’ Seda Oz, hoogleraar aan de School of Accounting and Finance van de Universiteit van Waterloo

‘Ons onderzoek laat zien dat dagelijkse consumptiecijfers nieuwe, meer actuele en relevante informatie opleveren over de aandelenmarkten,’ zegt medeauteur Seda Oz, hoogleraar aan de School of Accounting and Finance van de University of Waterloo.

Uit het onderzoek blijkt dat een toename in de kaartverkoop van bioscopen een groei van de aandelenkoersen van zeker vijf dagen voorspelt. Volgens de auteurs van de studie is dit de eerste keer dat er een direct verband is aangetoond tussen dagelijkse consumptiecijfers – in de vorm van de verkoop van bioscoopkaartjes – en het rendement van de beurs.