Doe mee met het onderzoek naar navigatiegedrag. En het fijne is: je kunt het niet fout doen.

Verdwaal jij altijd of ben je een wandelend kompas?

Het Weekend van de Wetenschap start een groot publieksonderzoek naar het navigerend gedrag van Nederlanders. Doe er ook aan mee!

22 september 2017

Navigeren is iets wat we iedere dag doen: we lopen ’s ochtends naar de badkamer en stappen in de auto of op de fiets om naar school of werk te gaan. 

We gebruiken ons richtingsgevoel, onthouden afslagen en afstanden en maken in gedachten een plaatje van onze omgeving. 

Maar het blijft een complexe bezigheid, want iedereen verdwaalt weleens. Hoe kan dat? 

Mannen navigeren anders dan vrouwen

Het is veelvuldig aangetoond dat mannen andere navigatiestrategieën gebruiken dan vrouwen, maar is dit verschil ook al te zien bij jongens en meisjes? 

Hoe leren kinderen überhaupt navigeren? Zijn mannen echt beter in kaartlezen? En hoe reageert je brein op navigeren? 

Onder leiding van neurowetenschapper Ineke van der Ham onderzoekt de Universiteit Leiden in samenwerking met het Weekend van de Wetenschap hoe mensen navigeren en wat de invloed van factoren als leeftijd en geslacht is op de prestatie van mensen bij de navigatieopdrachten.

Verdwalen is een groot probleem

Bijna één op de drie mensen met een hersenbeschadiging heeft veel moeite met de weg vinden. Voor mensen met dementie is verdwalen een groot probleem en toch bestaat er nog geen succesvolle therapie. 

Om een goede behandeling te geven is het belangrijk om te weten hoe mensen de weg vinden en vooral hoe het kan dat de ene persoon weleens verdwaalt en de ander een wandelend kompas lijkt te zijn.

Enorme impact op het leven

Ineke van der Ham vertelt: ‘Toen ik voor het eerst een patiënt ontmoette met heftige verdwaalklachten, fascineerde haar verhaal me zo: de impact hiervan op haar leven was enorm.’

Toen Van der Hem erachter kwam dat er nog helemaal geen middelen zijn om dit soort klachten te behandelen, wist ze dat ze dit wilde gaan veranderen.

‘Sindsdien hebben we veel experimenten gedaan naar navigeren en verdwalen. Dat we nu heel Nederland oproepen mee te doen aan dit onderzoek, is daarin een belangrijke volgende stap.’

Doe mee met het onderzoek

Het Weekend van de Wetenschap roept heel Nederland op om de onderzoekers te helpen bij het verzamelen van zo veel mogelijk data.

Die data leveren waardevolle informatie op over navigeren, waarmee de Universiteit Leiden beter kan begrijpen welke factoren een rol spelen bij succesvolle navigatie.

Altijd al willen weten wat je navigatievermogen is? Doe de test via www.weekendvandewetenschap.nl

De test bestaat uit een game waarin je een aantal opdrachten uitvoert. De test duurt ongeveer 10 minuten. Daarna krijg je direct de uitslag over jouw navigatievermogen.

Op de redactie van Wetenschap in Beeld deden we de test en lieten we ons verrassen door de uitslag. 

En het fijne is: je kunt het niet fout doen, je komt er alleen achter wat jouw navigatiestrategie is.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: