Veelvuldig bezoek aan de nagelstudio verhoogt mogelijk risico op huidkanker

Veelvuldig bezoek aan een nagelsalon verhoogt mogelijk het risico op huidkanker. Een woordvoerder van de nagelbranche ontkent echter dat het de huid schaadt.

De wetenschappers denken dat uv-licht van lampen in nagelsalons in grote hoeveelheden schadelijke gevolgen kan hebben voor de handen.

© Shutterstock

Nagels met patroontjes, glitters of een subtiele ‘French manicure’.

Professionele manicures en nagelbehandelingen zijn de laatste jaren erg in trek, vertelt een woordvoerder van de branche, die een groeiende vraag ziet naar professionele nagelproducten.

Maar een Amerikaanse studie, gepubliceerd in Nature Communications, wijst er nu op dat frequente bezoekjes aan nagelsalons schadelijke effecten kunnen hebben.

Volgens de onderzoekers wordt het risico veroorzaakt door de lampen die gebruikt worden om nagellak op te laten drogen tijdens veel van de meestvoorkomende nagelbehandelingen in schoonheidssalons.

De lampen gebruiken uv-stralen om de nagellak te laten opdrogen. Maar als de handen vaak en aan grote hoeveelheden van het licht worden blootgesteld, kan het de handen beschadigen, aldus de onderzoekers.

Schade vanwege grote blootstelling aan licht

De onderzoekers hebben petrischalen met respectievelijk muizen- en mensencellen twee keer 20 minuten (met een uur pauze) onder een uv-lamp gezet die vergelijkbaar is met een lamp uit een nagelsalon.

Volgens het medium Science Alert worden de nagels doorgaans ongeveer 10 minuten aan het uv-licht blootgesteld – en dat is aanzienlijk korter dan de wetenschappers in dit onderzoek deden.

Uit de resultaten van de experimenten bleek dat ongeveer 20-30 procent van de cellen stierf na blootstelling aan de uv-straling.

De situatie was nog ernstiger toen de onderzoekers de cellen drie dagen achtereen blootstelden aan 20 minuten uv-straling per dag.

Uit de resultaten bleek dat tot 70 procent van de cellen stierf. Volgens de onderzoekers vertoonden de overgebleven cellen op de handen tekenen van DNA-schade en mutaties die met huidkanker worden geassocieerd.

Ea Staxen Madsen is productspecialist bij Insight Cosmetics, dat cursussen voor nagelstylisten aanbiedt en een breed assortiment aan nagelproducten verkoopt in Denemarken, Zweden, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Finland. Het verbaast haar niet dat overmatig gebruik van uv-lampen een schadelijk effect kan hebben op de huid:

‘We weten immers dat uv-stralen een schadelijk effect kunnen hebben op onze huidcellen. Maar ik denk niet dat nagelstylisten hierop moeten reageren, want wij gebruiken nooit een lamp als deze,’ zegt ze.

solbrun, kvinde
© Shutterstock

Wat is uv-straling?

Volgens Ea Staxen Madsen wordt bij een gewone nagelbehandeling de uv-lamp in totaal 3 minuten en 10 seconden gebruikt – veel minder dan de periodes die de onderzoekers in hun onderzoek hebben ingezet.

Ze wijst op een mogelijk groter risico – particulieren die uv-lampen kopen en thuis hun nagels doen zonder dat ze het effect van de lampen hebben begrepen.

Meer gegevens nodig

Volgens de onderzoekers achter de studie laten de gegevens momenteel geen verhoogd risico op kanker zien, maar de bevindingen van de studie impliceren wel dat er mogelijk een verhoogd risico komt kijken bij uv-licht – gemeten aan de hand van moleculaire veranderingen in huidcellen.

Daarom roepen ze op tot meer onderzoek op dit gebied.

Bezorgde klanten kunnen zich voor hun manicure insmeren met zonnebrandcrème, aldus de onderzoekers. Als alternatief kunnen ze handschoenen met vingergaten dragen.