Shutterstock
Duiken zwemmen

Vanaf deze hoogte kun je gerust in het water springen

Het maakt niet echt uit welke techniek je gebruikt, blijkt uit Amerikaans onderzoek naar duiken.

Veel mensen vinden het doodeng om in een zwembad op de rand van een duikplank te staan en naar beneden te kijken. Maar natuurkundigen van Cornell University hebben berekend vanaf welke hoogte je in het water kunt springen zonder gewond te raken - als je maar goed landt.

De onderzoekers gebruikten 3D-geprinte figuren die drie sprongtechnieken simuleerden: met het hoofd eerst en de armen langs de zij, met het hoofd eerst en de armen gestrekt met de handen tegen elkaar en met de voeten eerst.

De testfiguren kregen drukgevoelige sensoren en werden gefilmd met highspeedcamera’s. Hieruit bleek dat de maximaal aanbevolen fysieke belasting bij sprongen met het hoofd eerst werd overschreden boven de 8 meter. Bij sprongen met de armen gestrekt en de handen tegen elkaar gebeurde dat boven de 12 meter en bij sprongen met de voeten eerst was dat boven de 15 meter.

Heupletsel

Tijdens de tests trad de grootste belasting op toen het water werd geraakt, in verband met de hoeveelheid water die snel verplaatst moet worden.

Blessures bij het springen van grote hoogte komen vrij vaak voor bij sporters, vanwege de forse belasting van het lichaam. Maar je kunt nog hoger gaan dan de hoogtes die de onderzoekers als veilig kwalificeren.

In 2015 sprong de Braziliaan Lazaro Schaller van een rots in Zwitserland en raakte het water, 58,8 meter onder hem, als eerste met zijn voeten. De sprong, die gelijkstaat aan een sprong van een 17 verdiepingen hoog gebouw, was niet helemaal geslaagd, want toen hij het water raakte, liep hij letsel op aan een been en heup.

Dat Schaller er met beperkt letsel vanaf kwam, was te danken aan zijn ervaring met sprongen van grote hoogte en aan het feit dat hij op weg naar beneden zijn spieren aanspande.

Het oude record stond op naam van de Zwitser Olivier Favre. Dat lag 5 meter lager dan Schallers record en werd in 1987 in Frankrijk gevestigd.