Shutterstock

Twee houten splinters spelen belangrijke rol in kroning van Charles

De Britse vorst heeft een geschenk gekregen dat een bijzonder signaal vormt tijdens de kroning.

Naar verwachting zullen zaterdag miljoenen mensen aan de buis gekluisterd zitten als Charles III officieel tot koning van het Verenigd Koninkrijk wordt gekroond met een historische ceremonie in de Britse hoofdstad.

Voor het oog van de camera’s zal hij per koets van Buckingham Palace naar Westminster Abbey gaan, waar prominente genodigden van over de hele wereld de kroning bijwonen.

De Britse vorst neemt een opzienbarend geschenk mee: twee stukjes hout, die afkomstig zouden zijn van het kruis waaraan Jezus meer dan 2000 jaar geleden werd genageld.

De twee iconische splinters, die respectievelijk 1 en 5 centimeter lang zijn, heeft koning Charles gekregen van paus Franciscus.

De stukjes hout zijn bevestigd op een groot zilveren kruis, dat is gemaakt van hergebruikt zilver, Welshe leisteen en teruggewonnen hout, en dat zal worden meegedragen in de optocht.

Groot belang ongeacht authenticiteit

Het kruis waaraan Jezus zou zijn gestorven en waar de splinters afkomstig van zouden zijn, werd naar verluidt ontdekt door Sint-Helena, de moeder van keizer Constantijn de Grote.

In het kruis dat in de kroningsoptocht van koning Charles zal worden meegedragen, het zogeheten processiekruis, zijn twee stukjes hout verwerkt die afkomstig zouden zijn van het kruis van Jezus. Charles schonk het processiekruis in 2020 aan de kerk van Wales.

© Dave Custance / The Church in Wales

Het verhaal gaat dat ze het ‘Ware Kruis’ in 320 n.Chr. vond tijdens een pelgrimstocht naar Jeruzalem.

Maar of dit verhaal betrouwbaar is en de stukjes hout dus echt van het kruis van Jezus stammen, is onzeker, aldus Kristin B. Aavitsland, historicus aan de universiteit van Oslo in Noorwegen.

‘Dat kunnen we natuurlijk niet weten,’ zegt ze op de wetenschappelijke nieuwssite forskning.no.

Maar ongeacht de authenticiteit moet het belang van het kruis in de loop van de geschiedenis volgens haar niet worden onderschat.

Het is daarom een opmerkelijk gebaar dat paus Franciscus de relikwieën aan de Britse vorst heeft geschonken. Dat moeten we zien als een teken dat de koninklijke macht door God wordt bekrachtigd, aldus de historica.

Verschillende kerken beweren in het bezit te zijn van fragmenten van het kruis. Een ervan is de Waterford Cathedral in Ierland.

Maar in 2016 onderzocht hoogleraar Tom Higham van Oxford University de ouderdom van deze splinter met behulp van C14-datering. Daaruit bleek dat het stukje hout ruim 1000 jaar jonger was dan Jezus, en dus onmogelijk een rol kon hebben gespeeld bij de kruisiging.