Shutterstock
Fobia

Tien ongebruikelijke fobieën

Er zijn mensen die bang zijn voor bloemen, clowns of geuren. Lees hier over tien zeldzame fobieën.

Een fobie is een irrationele angst voor een voorwerp of een situatie. Soms is deze zo ernstig dat iemands leven totaal ontwricht raakt.

Veel mensen zijn bang voor het donker, voor spinnen, hoogtes of kleine ruimtes. Maar je kunt voor nog veel meer dingen bang zijn. Hier een kleine selectie.

Aichmofobie: Angst voor scherpe en spitse voorwerpen. Mensen die daar in extreme mate last van hebben, zijn zelfs bang voor een wijzende vinger.

Agyrofobie: Angst om een weg over te steken. Dit heeft niets met het verkeer te maken, een lege weg kan net zo beangstigend zijn.

Anthofobie: Angst voor bloemen. Als je daar last van hebt, wordt het al heel lastig om je woning te verlaten.

Charofobie: Angst om te dansen. Veel mensen vinden dansen niet leuk, maar met charofobie kun je zelfs ziek worden van angst.

Coulrofobie: Angst voor clowns. En niet alleen voor enge clowns die de bedoeling hebben om je schrik aan te jagen, maar ook voor heel gewone clowns.

Nomofobie: Angst om verstoken te zijn van contact via je mobiel. Dit is een recente fobie. En hij kan zo uitgesproken zijn dat mensen hun mobiel nooit uitzetten en overal mee naartoe nemen.

Osmofobie: Angst voor geuren. Je kunt voor één bepaalde geur bang zijn, maar ook voor alle sterk ruikende dingen in het algemeen.

Phobofobie: Angst voor fobieën. Je kunt zo bang zijn om bang voor iets te worden, dat het een angst op zich wordt.

Spectrofobie: Angst voor spiegels en je eigen spiegelbeeld. Het is een zeldzame kwaal, maar een uiting van een enorme angst om te erkennen wie je bent.

Tetrafobie: Angst voor het cijfer 4. Deze fobie komt vaak voor in veel Aziatische landen, waar de woorden voor 4 en voor dood vaak sterk op elkaar lijken.