Shutterstock

Technologie kan wonden drie keer zo snel laten genezen

De nieuwe methode kan van groot belang zijn voor diabetici en ouderen met een verminderde bloedcirculatie.

Voor de meeste mensen zijn wondjes vrij onschuldig en geen probleem. Na enige tijd geneest de wond zonder zichtbare sporen op de huid achter te laten. Het is echter niet voor iedereen zo simpel.

Zo kunnen diabetici en ouderen met een verminderde bloedcirculatie een sterk verminderd wondgenezend vermogen hebben en in het ergste geval kan amputatie het gevolg zijn. Maar de wetenschap heeft daar iets nieuws op bedacht.

Wond onder stroom gezet

Zweedse onderzoekers van de Technische Universiteit Chalmers hebben een technologie ontwikkeld waarmee wonden veel sneller dan anders genezen.

Ze zetten de huid gewoon onder stroom om het proces op gang te brengen.

‘Chronische wonden zijn een groot probleem waar we weinig over horen. We hebben nu een methode gevonden die de wondgenezing tot drie keer kan versnellen, en dit kan een enorm verschil maken voor ouderen en diabetici die vaak last hebben van niet-genezende wonden,’ zegt assistent-professor Maria Asplund van de Technische Universiteit Chalmers, die het project leidde.

Huidcellen in beweging

Het onderzoek is gebaseerd op een oude hypothese dat beschadigde huid kan genezen door er stroom op te zetten. Het idee is dat huidcellen elektrostatisch zijn en worden aangetrokken door elektrische velden.

Dit is precies wat er gebeurt als je een opgeblazen ballon tegen een wollen trui wrijft en die boven je hoofd houdt, waarbij je haren overeind gaan staan.

Getest op ‘huidchip’

Om dit te testen maakten de Chalmers-onderzoekers een soort biochip waarop ze huidcellen kweekten. Vervolgens maakten ze kleine wondjes in de kunsthuid.

De onderzoekers testten daarna hoe snel het huidweefsel genas als ze wel of geen stroom door de chip lieten lopen. Het bleek dat het genezingsproces drie keer zo snel verliep wanneer er stroom op werd gezet dan wanneer dat niet gebeurde.

Oplossing voor traag genezende wonden

Het onderzoeksteam heeft nu financiering gekregen om het onderzoek uit te breiden en uiteindelijk wondgenezingsproducten voor eindgebruikers op maat te maken.

‘We onderzoeken momenteel hoe verschillende huidcellen reageren op stroomstootjes om echte wonden beter te simuleren. Ons doel is een concept te ontwikkelen waarmee we wonden kunnen “scannen” en de stroomstootjes kunnen aanpassen aan het individuele wondtype. We zijn ervan overtuigd dat dit de manier is om in de toekomst mensen met traag genezende wonden te helpen,’ zegt Maria Asplund.