Shutterstock

Stervende patiënten hebben opmerkelijke hersenactiviteit

Amerikaanse onderzoekers hebben gemeten wat er in de hersenen gebeurt als we op het randje van de dood balanceren. Zo ontdekten ze activiteit die lijkt op dromen en hallucinaties.

Je hebt vast wel eens een verhaal gehoord over een wonderlijke ervaring van mensen die bijna dood zijn gegaan.

Sommigen hebben het over een licht aan het eind van een tunnel, en anderen herbeleven grote gebeurtenissen in hun leven of zien overleden dierbaren.

Deze bijna-doodervaringen zijn lange tijd een compleet raadsel geweest.

Hoe verklaar je de biologische paradox die ontstaat als de hersenen blijven functioneren nadat het hart is gestopt met kloppen?

In de afgelopen jaren heeft een handvol studies stukjes van het antwoord kunnen geven, en nu is een team Amerikaanse onderzoekers nog een stap dichter bij een echte verklaring.

Ze hebben namelijk opmerkelijke hersenactiviteit geregistreerd bij stervende patiënten, en hun resultaten worden beschreven in een paper in Proceedings of the National Academy of Sciences.

Activiteit in een specifiek hersengebied

Hoofdauteur Jimo Borjigin, universitair hoofddocent neurologie aan de universiteit van Michigan, is al geïnteresseerd in het verschijnsel sinds ze 10 jaar geleden voor het eerst activiteit waarnam in de hersenen van stervende ratten.

Toen ontdekte ze met haar collega’s zogeheten gammagolven in de hersenen van ratten. Dit zijn de hersengolven met de hoogste frequentie, die onderzoekers gewoonlijk meten wanneer proefpersonen in andere studies herinneringen moeten ophalen.

De gammagolven komen ook voor in hersengebieden die te maken hebben met geheugen, lucide dromen, hallucinaties en andere cognitieve functies.

Met de nieuwe studie zijn onderzoekers erin geslaagd soortgelijke gamma-activiteit op te sporen in de hersenen van stervende patiënten met behulp van EEG-sensoren, waarmee elektrische activiteit in de hersenen wordt gemeten.

© Mikkel Juul Jensen

Hersensignalen dwingen het hart te stoppen met kloppen

In totaal onderzochten de wetenschappers EEG-signalen bij een kleine steekproef van vier patiënten.

Bij twee van hen namen de onderzoekers complexe gamma-activiteit waar in een zone van de hersenen die cruciaal is voor het bewustzijn. Bovendien hadden ze ook een verhoogde hartslag.

De onderzoekers benadrukken dat onmogelijk precies vastgesteld kan worden hoe de verhoogde hersenactiviteit door de patiënten zelf werd ervaren.

Maar de gegevens wijzen erop dat ze visuele en auditieve ervaringen kunnen hebben meegemaakt die ons kunnen vertellen wat er in de hersenen gebeurt bij een bijna-doodervaring.