Shutterstock

Stellen met een groot leeftijdsverschil hebben één groot voordeel

Mensen die een relatie hebben met iemand die veel jonger of ouder is, staat een flinke uitdaging te wachten. Toch blijkt uit onderzoek dat ze het op één vlak veel beter doen.

De acteur Al Pacino is 83 jaar oud, maar verwacht een kind met zijn 29-jarige vrouw Noor Alfallah. En Robert de Niro, die al 78 is, kreeg onlangs een dochter met de 45-jarige Tiffany Chen.

Veel mensen begrijpen niet hoe je een relatie kunt hebben met iemand die zoveel ouder of jonger is, en zo’n relatie is inderdaad uitdagend. Het is bijvoorbeeld niet bepaald makkelijk als één van de twee fysiek nog alles kan, maar de ander begint af te takelen.

Meer toewijding en vertrouwen

Maar volgens onderzoekers van Deakin University in Australië hebben stellen met minstens 10 jaar leeftijdsverschil één groot voordeel ten opzichte van stellen zonder noemenswaardig leeftijdsverschil.

Op romantisch gebied hebben zij het namelijk beter voor elkaar. Ze hebben meer vertrouwen in elkaar, zijn toegewijder aan elkaar en zijn veel minder jaloers dan andere stellen.

‘Twee derde van de stellen waarin de vrouw veel jonger is dan de man geeft aan dat ze tevreden zijn met hun romantische relatie,’ blijkt uit het Australische onderzoek.

Jongere vrouwen kunnen nog kinderen krijgen

In ongeveer 8 procent van de westerse, heteroseksuele huwelijken is er een leeftijdsverschil van 10 jaar of meer, en in de meeste gevallen is het de man die ouder is. In maar 1 procent van de gevallen is de vrouw minstens 10 jaar ouder dan de man.

Hierbij is het interessant om te kijken naar de criteria op basis waarvan mannen en vrouwen hun partner uitkiezen, en daar heeft de wetenschap nog geen eenduidig antwoord op. Er is een biologisch relevante reden voor mannen om een jongere vrouw te kiezen. Zij kunnen namelijk nog steeds kinderen krijgen.

Omgekeerd willen veel jongere vrouwen graag een oudere man met status en een goede financiële positie, want dat zien ze als een stabiliserende factor in de relatie.

Vermogen van de man is niet meer bepalend

Maar dat verklaart niet waarom een oudere vrouw een jongere man zou kiezen, of waarom er stellen van hetzelfde geslacht met een leeftijdsverschil zijn.

Tegenwoordig zijn er meer vrouwen met een goede carrière, en meestal zijn ze financieel gezien niet langer afhankelijk van een man. Dat is één van de redenen dat minder vrouwen de financiële positie van de man meenemen in hun partnerkeuze. Hiernaar is bij stellen van hetzelfde geslacht geen onderzoek gedaan.

Een kwestie van levenservaring

Er is nog een andere factor in het spel – namelijk levenservaring. Bij een 20-jarige en een 30-jarige is een leeftijdsverschil van 10 jaar gevoelsmatig vele malen groter dan tussen twee mensen van respectievelijk 53 en 63.

Het gaat in feite om iemands levensfase, of ze al kinderen hebben, of ze al met pensioen zijn, en ga zo maar door.

Geluk belangrijker dan leeftijd

Uiteindelijk valt of staat een relatie bij de overeenkomsten in waarden, levensbeschouwingen en doelen tussen de partners, en of ze elkaar steunen en open communiceren.

Dit bepaalt voor alle stellen – leeftijdsverschil of niet – of ze gelukkig kunnen zijn samen. Zolang twee mensen met een groot leeftijdsverschil zich niet druk maken over wat anderen van ze vinden, is er in principe geen grens voor hoeveel jaren er tussen twee mensen in een relatie kunnen zitten. Als ze maar gelukkig zijn.