Slecht voor je gezondheid en je portemonnee
De studie is gebaseerd op gegevens van 3525 Zweedse studenten van acht universiteiten.
De onderzoekers richtten zich op studenten omdat het studieleven doorgaans veel vrijheid biedt en hoge eisen stelt aan het vermogen van studenten tot ‘zelfregulering’, dat wil zeggen het vermogen om gedachten, emoties en gedrag bewust te beheersen om je doelen te bereiken.
In de loop van een studiejaar van negen maanden werd aan studenten gevraagd om een reeks vragen te beantwoorden over hun levensstijl, zodat de onderzoekers hun neiging tot uitstellen konden meten.
De scores werden vervolgens vergeleken met de antwoorden van de studenten op vragen over fysieke, mentale en psychosociale zaken, bijvoorbeeld of ze zich vaak eenzaam voelden.
Die resultaten brachten een duidelijk verband aan het licht: studenten die de neiging hadden om dingen uit te stellen, rapporteerden ook een slechter welzijn op verschillende parameters.
Volgens de onderzoeksgegevens hadden studenten die klusjes uitstelden hogere symptoomlevels van stress, depressie en angst dan degenen die hun plannen in mindere mate uitstelden.
Verder maakten studenten met uitstelgedrag melding van hogere niveaus van pijn in het bovenlichaam, slecht slapen en lichamelijke inactiviteit.
Ze voelden zich ook eenzamer en hadden meer kans op financiële problemen, zo bleek uit de studie.
Volgens de onderzoekers hebben de meeste mensen de neiging om taken en klusjes een beetje uit te stellen.
Maar voor sommigen loopt het uit de hand en is de neiging meer een algemene eigenschap, die ernstige gevolgen kan hebben voor de levenskwaliteit.