Shutterstock
Zonbeschadiging

Speciale methode kan rimpels en zonschade repareren

Proeven op muizen tonen aan dat een speciale techniek de productie van collageen op gang kan brengen, waardoor huidaandoeningen en ernstige ziekten mogelijk te behandelen zijn.

Je zou vast willen dat je de zon wat vaker zag in deze tijd van het jaar, maar de elektromagnetische deeltjes die hij rondstrooit, kunnen je huidcellen beschadigen en tot een vroege veroudering en in het ergste geval huidkanker leiden.

Nu zijn onderzoekers erin geslaagd zonschade en rimpels in de huid van muizen terug te draaien in slechts 28 dagen door de methode van een bekend vaccin na te bootsen.

Vaccin geïmiteerd

Rimpels ontstaan mede doordat de zogeheten UVA- en UVB-stralen van de zon de lagen van de huid binnendringen, waardoor het bindweefseleiwit collageen beschadigd raakt en de elasticiteit en structuur van dit beschermende orgaan worden aangetast.

Om de schade aan de huidcellen ongedaan te maken, keken de onderzoekers naar het coronavaccin, waarbij mRNA met een genetisch recept voor het spike-eiwit van het virus wordt geïnjecteerd om de afweercellen voor te bereiden op een aanval van het virus.

Recept in lichaam geïnjecteerd

Het team, onder leiding van de University of Texas, wilde testen of dezelfde techniek kon worden gebruikt om de collageenproductie te stimuleren in de huidcellen van kale muizen die 60 dagen lang aan UV-straling waren blootgesteld.

Daartoe verpakten ze het genetische recept voor de productie van collageen in kleine vetdeeltjes die al op natuurlijke wijze vrijkomen uit bijna alle celtypen.

Zo beschermt zonnebrandcrème de huid

Zonnebrandcrème kan zonlicht op verschillende manieren pareren.

© Oliver Larsen

Minerale zonnebrandcrème

werkt doordat deeltjes erin, zoals titaniumoxide en zinkoxide, een fysiek schild vormen dat de uv-straling van de huid laat afketsen.

© Oliver Larsen

Chemische zonnebrandcrème

werkt doordat organische moleculen van stoffen als oxybenzone de uv-straling absorberen en als warmte afstaan voordat ze de huid bereiken.

Vervolgens injecteerden ze vier van de muizen met vijf doses van de deeltjes, terwijl vier andere kale muizen een andere, meer bekende anti-verouderingsbehandeling kregen. Een laatste groep muizen kreeg helemaal geen behandeling voor de sterke straling in het lab.

Transformatie in 28 dagen

Daarna werd het aantal rimpels bij de muizen geteld onder de microscoop. Na slechts 28 dagen hadden de met mRNA behandelde muizen gemiddeld evenveel rimpels als muizen die niet aan UV-licht waren blootgesteld. Ze hadden ook half zoveel rimpels als de muizen die behandeld werden met het antirimpelproduct retinol.

Het indrukwekkende effect van de injecties verdween langzaam in de weken daarna, en na 56 dagen was het aantal rimpels weer terug op het niveau van voor de proef. Uit een later experiment bleek echter dat de methode rimpels tweemaal zo lang kon verminderen als de mRNA-injecties werden toegediend met microscopisch kleine naalden in een huidpleister.

Onderzoekers: ‘Groot potentieel’

De techniek is de eerste mRNA-methode voor de huid. Maar de onderzoekers denken dat de techniek zelf het begin kan zijn van een grote sprong voorwaarts binnen de geneeskunde.

De sleutel ligt in de kleine deeltjes die de onderzoekers gebruiken om het collageenrecept aan de cellen af te leveren. Omdat ze al van nature in het lichaam aanwezig zijn, veroorzaken ze ook geen overreactie van het immuunsysteem – en dat zou cruciaal kunnen zijn voor andere behandelingen, menen de onderzoekers.

‘mRNA-behandelingen hebben het potentieel om een aantal gezondheidsproblemen op te lossen – zoals eiwitverlies naarmate we ouder worden, of erfelijke aandoeningen waarbij bepaalde genen of eiwitten ontbreken,’ zegt Betty Kim, hoogleraar neurochirurgie en een van de onderzoekers in een persbericht.

Ze legt uit dat er nog een lange weg te gaan is voordat we de methode in de praktijk kunnen brengen, maar dat de eerste resultaten veelbelovend zijn, omdat de deeltjes bijvoorbeeld ook door de zogeheten bloed-hersenbarrière kunnen dringen en mRNA kunnen afleveren als mogelijke kankerbehandeling.