Slapen we ’s zomers slechter?

Als de dagen langer zijn en het lichter is, gaat dat dan ten koste van de nachtrust? En speelt de warmte ook een rol?

© Shutterstock

In de zomer is het warmer en langer licht. En dat is slecht voor je nachtrust.

Je biologische klok, die je slaap-waakritme aanstuurt, staat onder invloed van licht. In het donker wordt de aanmaak van het hormoon melatonine gestimuleerd, waardoor je moe wordt. Licht verlaagt de aanmaak juist en signaleert dat je wakker moet zijn.

Als je je slaapkamer niet verduistert, stopt het ochtendlicht de melatonineproductie al vroeg. Daardoor word je ’s zomers vaak eerder wakker en slaap je korter.

Onderzoek wijst uit dat je als het ’s avonds lang licht is minder diep slaapt en ’s nachts vaker wakker wordt.

Warmte blokkeert diepe slaap

Ook de temperatuur speelt een rol. Een Amerikaanse studie met 765.000 deelnemers concludeerde dat hogere temperaturen leiden tot onrustig en onvoldoende slapen. Ouderen en mensen met een laag inkomen – die het zich niet kunnen veroorloven om de airconditioning de hele nacht te laten draaien – worden het hardst getroffen.

Warmte verhindert zowel de diepe slaap als de remslaap, waardoor het lichaam en de hersenen niet volledig kunnen uitrusten.

Daarbij zijn mensen in de zomer vaak ook langer buiten en socialer, waardoor je mogelijk later eet, meer alcohol drinkt en later naar bed gaat. Dat zijn allemaal elementen die de slaapkwaliteit verslechteren.