Sensor op je tand controleert wat je eet

Heb je te zout gegeten? Een sensortje dat je op je tanden kunt laten aanbrengen, geeft je het antwoord op die vraag.

© SilkLab/Tufts University

Glimlach naar een detector en je telefoon vertelt je wat je hebt gegeten. Dat wordt realiteit met een nieuwe sensor, die de concentratie meet van stoffen waar we minder van binnen willen krijgen, zoals suiker, zout en alcohol.

De sensor, die is ontwikkeld door onderzoekers van de Amerikaanse Tufts University, meet 2 mm2 en zit op een tand.

De sensor is als een sandwich opgebouwd, waarvan de middelste laag bestaat uit een absorberend materiaal dat stoffen uit speeksel opneemt. Rondom het materiaal zitten gouden kaders.

Geen stroom nodig

De sensor bevat geen elektronica en heeft dus geen stroom nodig. Als hij moet worden afgelezen, worden er radiogolven naartoe gestuurd met bepaalde frequenties, waarna de gereflecteerde radiogolven worden geregistreerd.

Als de sensor een stof als zout heeft opgezogen, verandert dit de structuur, waardoor de radio- golven op een andere manier worden gereflecteerd dan als er geen zout aanwezig is.

Het goud fungeert als een resonator, die de radiogolven versterkt. Een detector analyseert het patroon van de gereflecteerde radiogolven, waarna het resultaat kan worden doorgestuurd naar bijvoorbeeld je smartphone.

Aan te passen naar behoefte

De sensor is klein en makkelijk te monteren, zodat je er geen last van hebt, en bovendien flexibel.

Een voordeel is dat de absorberende laag kan worden vervangen door een materiaal dat op andere stoffen reageert, zodat iedereen de sensor naar wens kan aanpassen.