© SilkLab/Tufts University

Sensor op je tand controleert wat je eet

Heb je te zout gegeten? Een sensortje dat je op je tanden kunt laten aanbrengen, geeft je het antwoord op die vraag.

11 oktober 2018 door Redaktionen

Glimlach naar een detector en je telefoon vertelt je wat je hebt gegeten. Dat wordt realiteit met een nieuwe sensor, die de concentratie meet van stoffen waar we minder van binnen willen krijgen, zoals suiker, zout en alcohol.

De sensor, die is ontwikkeld door onderzoekers van de Amerikaanse Tufts University, meet 2 mm2 en zit op een tand. 

De sensor is als een sandwich opgebouwd, waarvan de middelste laag bestaat uit een absorberend materiaal dat stoffen uit speeksel opneemt. Rondom het materiaal zitten gouden kaders. 

Geen stroom nodig

De sensor bevat geen elektronica en heeft dus geen stroom nodig. Als hij moet worden afgelezen, worden er radiogolven naartoe gestuurd met bepaalde frequenties, waarna de gereflecteerde radiogolven worden geregistreerd. 

Als de sensor een stof als zout heeft opgezogen, verandert dit de structuur, waardoor de radio- golven op een andere manier worden gereflecteerd dan als er geen zout aanwezig is. 

Het goud fungeert als een resonator, die de radiogolven versterkt. Een detector analyseert het patroon van de gereflecteerde radiogolven, waarna het resultaat kan worden doorgestuurd naar bijvoorbeeld je smartphone. 

Aan te passen naar behoefte

De sensor is klein en makkelijk te monteren, zodat je er geen last van hebt, en bovendien flexibel. 

Een voordeel is dat de absorberende laag kan worden vervangen door een materiaal dat op andere stoffen reageert, zodat iedereen de sensor naar wens kan aanpassen.  

2000-8000

... smaakpapillen heeft ieder van ons op zijn tong. Elke smaakpapil bevat op zijn beurt 5 tot 18 smaakcellen, en die bepalen mede je smaak. 

Volg de technologische ontwikkeling

Ingenieurs bouwen transistoren ter grootte van atomen, raketten landen rechtstandig op aarde en kunstmatige intelligentie heeft een beter beoordelingsvermogen dan de mens.

De technologische ontwikkeling gaat sneller dan ooit, en onze wereld wordt met de dag geavanceerder en moeilijker te begrijpen. Met een abonnement op Wetenschap in Beeld krijg je alle uitleg, plus de boeiende verhalen achter de grootste technologische prestaties.

Ontvang 12 nummers van Wetenschap in Beeld plus een draadloze hoofdtelefoon voor slechts € 59,95.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: